Her er landets rigeste og fattigste kommuner

Del artiklen:
Der er stor forskel på landets rigeste og fattigste kommuner, når man kigger på indkomsten per indbygger. Faktisk er indkomsterne i gennemsnit over dobbelt så høje i landets rigeste kommune, som de er i landets fattigste kommune.
Der er stor forskel på landets rigeste og fattigste kommuner, når man kigger på indkomsten per indbygger. Faktisk er indkomsterne i gennemsnit over dobbelt så høje i landets rigeste kommune, som de er i landets fattigste kommune. - Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Nummer to og tre på listen bytter plads, mens top og bund er uændret i forhold til sidste år. Se alle kommuners placering her.

Af Peter Risager, [email protected]

Udskrivningsgrundlaget per indbygger er over dobbelt så højt i Gentofte, som det er på Langeland. Det til trods for, at Langelands udskrivningsgrundlag per indbygger er steget i forhold til sidste år, mens det er faldet i Gentofte.

Det viser de nye tal for kommunernes udskrivningsgrundlag, som blev offentliggjort i går sammen med meddelelelsen om tilskud og udligning for 2021.

Udskrivningsgrundlaget beskriver den samlede indkomst i kommunen, som altså er den, kommunerne får deres kommuneskat fra. Skat på ejendomme – også kaldet grundskyld – er ikke med i udskrivningsgrundlaget.

Dermed er udskrivningsgrundlaget et mål for den gennemsnitlige indkomst per indbygger – inklusiv børn, pensionister, og andre uden skattepligtige indkomster.

Overordnet set er der ikke sket det store med kommunernes placering på listen i forhold til sidste år, men der er dog nogen kommuner, hvis placering har ændret sig mærkbart. Den største negative udvikling er sket i Lemvig, som er gået fra nummer 34 på listen til nummer 46.

Omvendt af Lemvig er Vordingborg Kommune listens største højdespringer. Vordingborg er steget med 12 pladser på listen, og er gået fra nummer 81 til nummer 69.

De fire højest placerede kommuner er alle gået tilbage på udskrivningsgrundlaget per indbygger – faktisk er Rudersdal på tredjepladsen den kommune, som har haft den største negative absolutte udvikling i udskrivningsgrundlaget per indbygger. Men fordi de især tre øverst placerede kommuner ligger så langt over alle andre kommuner, giver det ikke en større effekt i det samlede billede.

Til gengæld betyder det store fald i udskrivningsgrundlaget for de fire nordsjællandske kommuner i toppen af listen, at de får en væsentligt bedre udligning, end hvad man kunne forvente.

Det er til gengæld ikke noget de skal glæde sig over, fordi det alene er et udtryk for et lavere udskrivningsgrundlag, som har en større effekt på kommunekassen end den forøgede udligning har.

Det samlede billede er, at kommunernes udskrivningsgrundlag i alt er steget med cirka ni milliarder fra 1.033 milliarder i sidste års udmelding til 1.042 milliarder i år. Dermed er udskrivningsgrundlaget i det vægtede gennemsnit gået fra 177.857 til 178.941 kroner per indbygger.

Se alle kommuners placering i tabellen herunder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her