Minister erkender historisk fejl og trækker tilskudsudmelding tilbage

Del artiklen:
Social- og indenrigsminister Astrid Krag trak i dag for første gang nogensinde en hel tilskuds- og udligningsmeddelese tilbage på grund af alvorlige fejl i tallene.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag trak i dag for første gang nogensinde en hel tilskuds- og udligningsmeddelese tilbage på grund af alvorlige fejl i tallene. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Social- og Indenrigsministeriet undgår politisk skandale efter ministeriet har oplyst, at der er tale om en menneskelig fejl ved udregning af den kommunale udligning. Men det skader udligningssystemets troværdighed, siger kommunalordfører.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social- og Indenrigsministeriet trækker for første gang nogensinde en udmelding til kommunernes tilskud og udligning tilbage på grund af alvorlige fejl i tallene.

Det sker efter NB-Økonomi allerede i går klokken 13.31 – godt en time efter ministeriet havde udsendt sin tilskudsudmelding – rettede henvendelse til ministeriet for at få en forklaring på de usædvanlige afvigelser i de såkaldte aldersbestemte udgiftsbehov, som er afgørende for en meget stor del af den kommunale udligning.

“Fejlen er opstået som følge af en generel ændring i kommunernes kontoplan. Ændringen betyder, at der fremover skal indlæses flere detaljer for at adskille konteringen af udgifter til blandt andet ældre og børn i kommunerne.  Det har i forbindelse med udmeldingen medført, at en del af ældreudgifterne maskinelt er blevet indlæst som udgifter til børn,” hedder det i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Det er så vidt vides første gang i udligningssystemets historie, at ministeriet må trække en hel tilskudsudmelding tilbage.

“Fejl i beregningsgrundlaget konstateres sjældent. I 2013 blev der dog konstateret en fejl i det datagrundlag, som blev leveret fra Danmarks Statistik til brug for opgørelse af kriteriet ”Børn, som er flyttet tre gange,” fremgår det af et notat fra Kammeradvokaten i forbindelse med en anden sag. Fejlen var dog så begrænset, at der ikke blev ændret i tilskudsudmeldingen.

Afværger politisk skandale

De fejlbehæftede tal skabte i går uventet glæde i nogle kommuner og store bekymringer i andre, og det begyndte at ligne en politisk krise efter NB-Økonomi i aftes udsendte en større analyse af de markante og uforståelige ændringer.

Den radikale kommunalordfører udsendte et meget sigende tweet som reaktion på NB-Økonomis omtale ad sagen. (WTF er twitter-slang for what the fuck)

null

Frygten blandt forligspartierne bredte sig torsdag formiddag for, at ministeren havde tilbageholdt de nye tal, som reelt ophævede en lang række af de indrømmelser, som ministeren havde givet til Venstre og De Radikale i form af flere penge til udkantskommunerne. Hvis det var tilfældet, ville sagen med stor sikkerhed have udløst en decideret politisk krise for social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Hun valgte ifølge NB-Økonomis oplysninger derfor torsdag eftermiddag at kontakte centrale politikere for at berolige dem med, at der var tale om en regulær fejl, som ville blive rettet.

“Jeg vil bare udtrykke sommerglæde over, at det var en teknisk fejl. Men det havde været godt, hvis nogen havde stoppet op og tænkt, at det her så mærkeligt ud, inden det blev sendt ud til alle kommuner. Det er ikke for godt tilliden til tallene og udligningssystemet, som ikke er for høj ude i kommunerne,” siger Kathrine Olldag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her