Forhandler: Det ligner ikke den reform vi indgik forlig om

Del artiklen:
Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag kræver en redegørelse for den store administrative ændring af de aldersbestemte udgiftsbehov, som hun meget bestemt afviser, at forhandlerne er blevet oplyst om.
Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag kræver en redegørelse for den store administrative ændring af de aldersbestemte udgiftsbehov, som hun meget bestemt afviser, at forhandlerne er blevet oplyst om.

En administrativ ændring af udligningsreformens effekter er på vej til at udvikle sig til en politisk skandale. Radikal forhandler oplyser, at partierne bag reformen ikke har fået information om, at effekten af reformen bliver dramatisk anderledes, end forligspartierne fik oplyst i sin tid.

Af Arne Ullum, [email protected]

Sagen om den administrative ændring af en central forudsætning for tildelingen af tilskud og udligning til de danske kommuner er på vej til at udvikle sig til en politisk skandale.

Årsagen er, at forligspartierne angiveligt ikke er blevet oplyst om den store ændringer af de såkaldte aldersbestemte udgiftbehov, som neutraliserer en stor del af de politiske indrømmelser, som især Venstre og De Radikale fik under forhandlingerne.

“Det her ligner ikke den udligningsreform, som vi blev enige med regeringen om,” siger den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag til NB-Økonomi om den meddelelse om tilskud og udligning til kommunerne, som blev offentliggjort i går, onsdag.

Årsagen til de store afvigelser mellem de kommunefordelte effekter fremlagt under forhandlingerne og den reelle effekt er, at Social- og Indenrigsministeriet administrativt har ændret en helt central forudsætning for beregningen af udligningen, de såkaldte aldersbestemte udgiftsbehov.

På spørgsmålet om forhandlerne på noget tidspunkt er blevet oplyst om ændringen og de store effekter på resultatet af udligningsreformen kommer der et meget entydig og bestemt “nej” fra Kathrine Olldag.

Den radikale ordfører vil nu kræve, at regeringen dels fortæller om den præcise effekt af ændringerne og forløbet af sagen – herunder ikke mindst hvorfor forligspartierne først fik information om sagen, da NB-Økonomi afslørede den.

Løhde: Det ligner en regnefejl

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde går så langt, at hun forudsætter, at der er tale om en regnefejl – og at hele udmeldingen om tilskud og udligning til kommunerne dermed hviler på et forkert grundlag.

“Jeg kan ikke forestille mig andet end at der må være en fejl. Det må Astrid Krag se at få rettet, så kommunerne kan få de rigtige tal oplyst,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her