Analyse: På vej mod stor udligningsskandale

Del artiklen:
Astrid Krag og resten af Social- og Indenrigsministeriet står med et voldsomt forklaringsproblem efter NB-Økonomi kunne afsløre, at enhedsværdierne for de såkaldte aldersbestemte kriterier flytter effekterne af udligningsreformen drastisk.
Astrid Krag og resten af Social- og Indenrigsministeriet står med et voldsomt forklaringsproblem efter NB-Økonomi kunne afsløre, at enhedsværdierne for de såkaldte aldersbestemte kriterier flytter effekterne af udligningsreformen drastisk. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ministerium kan ikke forklare administrativ ændring af effekten af den udligningsaftale, som netop er indgået. Sagen er på vej til at udvikle sig til en sand skandale, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

Af Arne Ullum, [email protected]

NOTE: Efter NB-Økonomis afdækning af de mystiske ændringer af de aldersbestemte udgiftsbehov i meddelelsen om tilskud og udligning, har Social- og Indenrigsministeriet trukket tilskudsudmeldingen tilbage. Derfor er oplysningerne i denne artikel forældet.

På baggrund af samtaler med eksperter, politikere og ikke mindst faktuelt research står det mere og mere klart, at Social- og Indenrigsministeriet er på vej ud i en decideret skandalesag om den kommunale udligning.

Der er groft sagt fire mulige forklaringer på, hvordan den faktiske udligning for 2021 kan ende så forskelligt fra det, som politikerne så sent som femte maj stod og fortalte offentligheden på et stort anlagt pressemøde.

Og alle fire forklaringer indeholder grundstoffet til en decideret skandalesag i Social- og Indenrigsministeriet. Spørgsmålet er derfor blot, om skandalesagen ligger på embedsmændenes elller ministerens bord.

De fire mulige forklaringer er:

Mulighed 1: Ministeren har holdt effekterne skjult

Ministeriets embedsmænd har kendt de store ændringer og effekten for udligningen, og de har efter god embedsmandstradition orienteret ministereren, som af politiske grunde så har valgt ikke at orientere forligspartierne.

Den forklaring styrkes af, at ministeren angiveligt i det netop overståede udligningsforløb gang på gang ser ud til at have handlet på tværs af ministeriets erfarne embedsmænd. Godt nok har der ifølge flere kilder været en del udskiftning, men kontoret for kommunal og regional økonomi anses stadig for at være fagligt meget kompetent.

Hvis det er forklaringen, vil sagen formentligt udløse en større politisk skandale om ministeren, som i givet fald har forholdt sine forhandlingspartnere centrale oplysninger.

Mulighed 2: Ministeriet embedsmænd har hemmeligholdt viden for minister

Embedsmændene har kendt de store ændringer uden at orientere ministeren. Hvis det er forklaringen, vil sagen stadig klæbe til social- og indenrigsminister Astrid Krag, men så er det mere en administrativ skandale end en politiske skandale.

Mulighed 3: Embedsmændene har overset effekten af de ændrede udgiftsbehov

Embedsmændene har ikke været opmærksomme på de dramatiske ændringer, og har derfor heller ikke orienteret ministeren. Den forklaring er mindre sandsynlig, fordi netop en tilsvarende korrektion af dataene bag det aldersbestemte udgiftsbehov i 2019 udløste stor ballade og tvang regeringen til at udbetale 1,4 milliarder kroner i kompensation.

Mulighed 4: En regulær regnefejl

Den sidste og formentligt mindst sandsynlige forklaring er, at der er tale om en regulær regnefejl. Det anses for usandsynligt, fordi de markante ændringer for alle med en solid viden om udligning stod frem som den mest markante overraskelse ved offentliggørelsen af udligningen for 2021 i går. 

Hvis det skulle alligevel skulle være tilfældet, vil der være tale om den formentligt største regnefejl i udligningssystemets historie. Eneste argument, som taler for denne ret usandsynlige mulighed er, at ministeriets embedsmænd har været under ekstremt tidspres, og offentligjorde tilskudsudmeldingen få timer før lovens absolut sidste frist.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her