Borgmestre: Korrektioner slører effekterne

Del artiklen:
Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), tror, at nogle borgere vil undre sig over, at effekten af udligningsreformen ikke er, som regeringen har præsenteret den. Derfor er han glad for, at der nu kommer større gennemsigtighed med tallene.
Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), tror, at nogle borgere vil undre sig over, at effekten af udligningsreformen ikke er, som regeringen har præsenteret den. Derfor er han glad for, at der nu kommer større gennemsigtighed med tallene.

Der er glæde over, at de reelle effekter af udligningsreformen nu er blevet lagt frem. Ifølge borgmestre slører regeringens korrektioner nemlig forståelsen for både borgerne og politikerne.

Af Peter Risager, [email protected]

To borgmestre siger til NB-Økonomi, at de er glade for, at de tal, regeringen har brugt til at beregne effekterne af udligningsreformen fra 2020, nu er blevet lagt frem.

Effekterne af udligningsreformen har nemlig været styret af en korrigeret udligning i 2020, som derfor ikke stemte overens med den faktiske udligning.

Korrektionerne, som regeringen har foretaget, er først blevet fuldt fremlagt lang tid efter forhandlingerne om den nye udligningsreform var færdig.

Fordi korrektionerne har været ukendte, har det været svært for både borgere og politikere at forstå, hvad den reelle effekt af udligningsreformen bliver. Eksempelvis kunne man fra regeringens fremlagte tal få den opfattelse, at Norddjurs Kommune vinder 57 millioner kroner fra udligningsreformen i forhold til 2020.

Men deres tal er blevet underkorrigeret med 63 millioner i regeringens beregninger. Derfor får Norddjurs reelt set et tab på 6 millioner.

Og den manøvre vil forvirre borgerne, siger borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S):

“Det er et problem når man laver sådan nogle kraftige ændringer, og så bruger korrigerede tal for 2020, for det er med til at sløre kommunikationen. Jeg vil have nogle borgere, der undrer sig,” siger han.

Læs også:
Analyse: Skjulte korrektioner flytter 441 millioner kroner i udligning

Politikerne skal kunne stå på mål for udfordringen

Også borgmesteren i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), er glad for, at man nu kender de korrektioner, som har ligget til grund for regeringens beregnede 2020 udligning:

“Det er godt at den reelle budgetmæssige effekt af udligningsreformen nu bliver lagt frem. Det er vigtigt for, at borgmestre og byråd kan stå på mål for den udfordring, der skal løses i den enkelte kommune,” siger han.

Hjørring Kommune er blevet underkorrigeret med 28 millioner kroner, og får derfor 32 millioner kroner i udligningseffekt i stedet for de 60 millioner, som er anført i regeringens tabeller.

Uforudset effekt ryster ikke kommunekassen

Jan Petersen understreger, at selvom Norddjurs Kommune er dårligere stillet end regeringens tabeller har antydet, så vil det ikke ryste kommunekassen:

“Vi valgte bevidst at vi ikke budgetterede i overslagsårene med gevinsten fra faldende folketal – den har vi politisk valgt at vurdere år for år. Derfor er vi en bedre situation,” siger han,

Og netop gevinsten fra faldende folketal, som var meget høj for Norddjurs Kommune i 2020, er den primære årsag til den store korrektion, kommunen har fået af regeringen. Jan Petersen er derfor optimistisk omkring effekterne af udligningsreformen: “Vi har ikke nogen store huller fra fortiden vi skal have fyldt ud, vi har udmøntet alle de besparelser der kan være, og vi har ikke budgetteret med et beløb på faldende folketal fra overslagsårene. Så det nettoprovenu vi får ud over befolkningstilbagegangskriteriet i 2020, det forbedrer vores økonomiske situation.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her