LA: Skær i bloktilskuddet

Del artiklen:
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kommunerne kunne spare 7,9 milliarder kroner på overflødig administration. Det bør regeringen tage op i kommuneforhandlingerne, siger LA’s medlem af Social- og Indenrigsudvalget, Ole Birk Olesen.

Af Uffe Gardel, [email protected]

De store potentielle besparelser på administration afdækket af NB-Økonomi får Liberal Alliance til at foreslå, at staten begynder at skære i kommunernes bloktilskud.

“Det synes jeg er virkelig interessant. Det er dog ikke overraskende, for det svarer til, hvad vi tidligere har hørt om kommunal økonomi,” siger Liberal Alliances medlem af Social- og Indenrigsudvalget, Ole Birk Olesen, om de nye tal fra Benchmarkenheden.

Læs også:
Kommunerne kunne spare 7,9 milliarder på administration

“Thorning-regeringen nedsatte jo en produktivitetskommission, som nåede frem til , at der kunne spares omkring ti procent i kommunerne, hvis alle var drevet lige så effektivt som de dygtigste på forskellige områder – ældre, skole og andet,” siger Ole Birk Olesen, og fortsætter:
 
“Nu har man så kigget på administrationen alene, og her finder man også et meget stort potentiale, hvis alle kommuner kunne nøjes med at bruge lige så lidt som de ti mest effektive kommuner.”

Man kan jo se på tallene, at man bare kunne spare på overflødig administration

Ole Birk Olesen (LA), medlem af Social- og Indenrigsudvalget

Besparelsespotentialet på 7,9 milliarder kroner svarer til omkring en femtedel af de samlede kommunale udgifter til administration.

“Det er tal, der må veje virkelig tungt ved de næste forhandlinger mellem regeringen og kommunerne om den kommunale økonomi – og jeg går ud fra, at det også er i den optik, at tallene skal bruges.”

“Man kan sige, at I har slet ikke behov for så mange penge, for I kunne spare næsten otte milliarder, hvis I administrerede lige så effektivt som de allermest effektive. Så man ville over tid kunne spare 7,9 milliarder kroner på bloktilskuddet. Det ville jeg sige, hvis jeg sad i regeringen.”

“I hvert fald viser tallene, at man godt kan aflyse al snak om, at hvis kommunerne skal spare, så går det ud over de svage – de ældre, børnene og så videre.  Man kan jo se på tallene, at man bare kunne spare på overflødig administration. Det ville ikke gå ud over et eneste menneske, altså bortset fra dem, som arbejder med kommunal administration.”