Corona-omkostningerne gør ondt på budgetterne

Del artiklen:
Langeland Kommunes borgmester, Tonni Hansen (SF), kan konstaterer skred i budgettet på 16,5 mio. kr.. Det skyldes bl.a. øgede udgifter i forbindelse med Covid-19, mener han.
Langeland Kommunes borgmester, Tonni Hansen (SF), kan konstaterer skred i budgettet på 16,5 mio. kr.. Det skyldes bl.a. øgede udgifter i forbindelse med Covid-19, mener han.

To meget forskellige kommuner har begge fået kæmpestore ekstraregninger at betale for coronakrisen. Køge og Langeland sætter deres lid til kompensation fra staten. På Langeland lyder der dog skarp kritik fra oppositionen.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Kommunerne er efterhånden ved at få overblik over, hvor mange ekstra millioner kroner coronakrisen har kostet i forhold til ekstra indkøb, rengøring og flere ledige.

For to kommuner i hver sin ende af indbyggertallet – Køge og Langeland – er prognoserne dog den samme:

Selvom der er forskel på udgifterne, så er det store beløb, der er tale om for begge kommuner.

Lægger man tallene sammen fra Køge Kommunes fire forvaltninger, havner den forventede coronaregning på knap 130 millioner kroner. Det viser en økonomisk redegørelse, som er blevet forelagt Økonomiudvalget, skriver Sjællandske.

Cirka 66 millioner kroner har med arbejdsmarkedsområdet at gøre i form af ekstra udgifter til sygedagpenge, dagpenge, ledighedsydelse, integrationsydelse m.v.

Regeringen har tidligere har meldt ud, at landets kommuner vil få dækket de store ekstraomkostninger som følge af Covid-19. Forventningen er derfor også i Køge, at kommunen rent økonomisk slipper nådigt gennem coronakrisen.

I den gale retning

I Langeland Kommune deler man håbet om kompensation for de coronarelaterede ekstraudgifter.

Ifølge Fyns Amts Avis skrider budgettet i den gale retning, og kommunen forventer at endemed et forbrug på 16,5 millioner kroner mere i år end ventet. Det fremgår af den seneste budgetopfølgning.

På det seneste byrådsmøde nævnte Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), flere grunde til overskridelsen – blandt andet i relation til coronapandemien: Øgede udgifter til værnemidler, vikardækning og rengøring og stigende ledighed.
Men byrådsmedlem på Langeland Bjarne Nielsen (V) er ikke tilfreds med kommunens økonomi:

“De 16,5 millioner kroner har intet med Covid-19 at gøre. Vi kan ikke give sygdommen skylden. Der skal simpelthen strammes op. Når vi vedtager et budget i oktober, så må vi forvente, at forvaltningen tager fat i det nærmest dagen efter,” siger han ifølge Fyns Amts Avis.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her