Nye tal: Børnefamilier flytter til Fyn og Nordjylland

Del artiklen:

Fyn og Nordjylland er blandt de områder i landet, som er blevet mere populære blandt børnefamilier de to seneste år. Enlige søger nogle helt andre steder hen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Danskernes flyttemønstre er under forandring i disse år: Der er områder i landet, som flere og flere børnefamilier gerne vil bo i, mens andre familietyper søger andre steder hen.

Først og fremmest har flere par med børn fået lyst til at bosætte sig allernordligst i landet. I Frederikshavn og Hjørring kommuner.

Derudover har par med børn også fået smag for Fyn, hvor der også er en række kommuner, som har oplevet stadigt flere tilflytninger af børnefamilier.

NB-Økonomi har her valgt at zoome ind på to familietyper i Danmarks Statistiks nye flyttestatistik, som kun har eksisteret siden 2017: Nemlig par med børn og og enlige uden børn. Tallene er bruttotal, og vi viser udviklingen i tallene fra 2017 til 2019.

Som det øverste kort viser, er det navnlig i Nordjylland, på Fyn og i enkelte andre kommuner, at der er sket en stigning i tilflytningen af par med børn, og omkring København er der en tendens til, at selve København trækker mindre, og kommunerne lidt længere mod vest er blevet mere interessante at bo i.

På landsplan er det særligt Dragør, Struer, Holbæk, Aarhus, Albertslund og Glostrup, som oplever stigende tilflytning af par med børn. Dragør havde således i 2019 tilflytning af 110 par med børn, hvilket er næsten en halv gang mere end de 74 par med børn, som flyttede ind i kommunen i 2017.

Bemærk at landkortet og tallene ikke siger noget om omfanget af tilflytning; det fortæller derimod, om tilflytningen er i vækst eller ej.

Et landkort over enliges foretrukne kommuner ser noget anderledes ud. I Nordjylland er det kommunerne i landsdelens sydlige ende – Aalborg og Brønderslev – som får flere enlige uden børn, og i vest er det ikke Struer, men Morsø, der bliver mere populær. På Fyn er der tilbagegang i tilflytningen for en kommune som Svendborg, der får flere og flere par med børn.

Det springer også i øjnene, at en række såkaldte udkantskommuner som Lemvig, Tønder, Aabenraa, Lolland og Guldborgsund har stagnerende eller ligefrem faldende tilflytning af enlige.

FAKTA om flyttestatistikken

Danmarks Statistik har siden 2017 opgjort tilflytninger og fraflytninger pr. kommune pr. familietype. Tallene er antal flytninger, ikke antal personer, og antallet af tilflytninger for en bestemt familietype på landsplan er ikke identisk med antallet af fraflytninger, da familietypen kan ændre sig ved flytningen som følge af, at folk flytter sammen eller fra hinanden. 

Flytningerne opgøres kvartalsvist, så en familie, der flytter flere gange på et år, i teorien vil kunne tælle med som op til fire flytninger. Vi har i landkortene, vi bringer her, sammenlignet tilflytningstallene for flytninger over en kommunegrænse i 2019 med de tilsvarende tal for 2017.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her