Kommuner ville spare 2,3 milliarder hvis sygefraværet var som i Lemvig

Del artiklen:

Nye sygefraværstal for kommunalt ansatte viser store forskelle mellem kommunerne. Lemvig har landets laveste sygefravær med 3,9 procent, mens Faxe ligger højest med 6,3 procent.

Af Peter Risager, [email protected]

Sygefraværet er væsentligt lavere i de jyske kommuner end i resten af landet, og særligt Lemvig i Vestjylland har knækket koden til et lavt sygefravær hos de ansatte i kommunen. Det viser den nyligt offentliggjorte fraværsstatistik for 2019 fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

I Lemvig var det gennemsnitlige sygefravær pr. fuldtidsbeskæftigede 8,9 dage i 2019. Det højeste sygefravær var i Faxe Kommune, hvor det gennemsnitlige sygefravær var 14,3 dage. Dermed møder en kommunalt ansat i Lemvig i gennemsnit på arbejde 5,4 dage mere om året end i Faxe.

De to kommuner er gode indikatorer for den generelle tendens, at jo længer man går mod øst, jo højere er sygefraværet i kommunerne. Hvad det skyldes, kan der naturligvis være mange forklaringer på. Om der simpelthen skal mere til før man melder sig syg i Lemvig, eller om arbejdsmiljøet og folkesundheden generelt er bedre i jyske kommuner end i sjællandske kommuner, melder statistikken ikke noget om.

NB-Økonomi har regnet på, hvad det ville betyde for landets kommuner, hvis alle havde samme sygefravær som Lemvig. Beregningen tager udgangspunkt i, at man kunne nedlægge stillinger svarende til kommunens ekstra sygefravær sammenlignet med Lemvig. Det vil altså sige, at hvis en kommune har 100 ansatte og et sygefravær på 5,9 procent, så kunne man nedlægge to stillinger, hvis sygefraværet kom ned på de 3,9 procent, Lemvig har.

Analysen tager desuden udgangspunkt i, at en kommunalt ansat i gennemsnit tjener 441.000 kroner om året – et tal, vi har fået fra statistikken LONS20 i Danmarks Statistik. Dermed ville denne tænkte kommune med 100 ansatte kunne spare 882.000 kroner om året ved at have samme sygefravær som Lemvig.

Hvis alle kommuner kunne sænke sygefraværet til niveauet i Lemvig, ville kommunerne i alt spare 2,3 milliarder kroner.

Hold musen over din kommune i kortet herunder for at se, hvad det ville betyde at have samme sygefravær som Lemvig. Artiklen fortsætter under kortet.

Også blandt hovedstadskommunerne er der stor forskel på sygefraværet. Her har Gladsaxe den laveste fraværsprocent på 4,85 procent, svarende til 11 sygedage pr. fuldtidsbeskæftigede. Det er 2,8 dage mindre end Frederikssund, som har det højeste sygefravær blandt hovedstadskommunerne med 13,8 dage, svarende til 6,1 procent.

Se i kortet herunder, hvor meget hver af hovedstadskommunerne ville spare, hvis de kunne nedbringe sygefraværet til det samme niveau som i Gladsaxe.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her