Udligningsreform kan tømme kassen i flere kommuner

Del artiklen:
Økonomien i Dragør Kommune er hårdt presset med en likviditet per indbygger på blot 1.078 kroner. Med et større tab på kompensationsordninger allerede fra næste år, må kommunen derfor lægges sig voldsomt i selen, hvis den skal komme helskindet igennem coronakrisen.
Økonomien i Dragør Kommune er hårdt presset med en likviditet per indbygger på blot 1.078 kroner. Med et større tab på kompensationsordninger allerede fra næste år, må kommunen derfor lægges sig voldsomt i selen, hvis den skal komme helskindet igennem coronakrisen. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Likviditetsopgørelsen for første kvartal 2020 viser, at flere kommuner må stramme økonomien voldsomt for at kunne overleve tab fra udligningsreformen.

Af Peter Risager, [email protected]

Med effekterne af udligningsreformen kan kassebeholdningen i flere kommuner blive hårdt presset i 2021, hvis ikke kommunerne gennemfører omfattende besparelser eller skattestigninger. Der er nemlig flere kommuner, som allerede har en meget lav, faldende likviditet, og samtidig får store tab fra næste år.

Eksempelvis har Dragør Kommune haft en stærkt faldende likviditet det seneste år, som nu er nede på 1.078 kroner per indbygger. Med et årligt tab på udligning og kompensationsordninger fra næste år på 350 kroner per indbygger, er det derfor tvivlsomt, om kommunens økonomi vil klare sig uden voldsomme besparelser eller skattestigninger.

Endnu værre ser det ud i Fanø, hvor man med en likviditet på 949 kroner per indbygger og et årligt tab på 1.401 kroner per indbygger fra den nye udligning, vil tømme kommunekassen allerede i 2021, hvis ikke man laver omfattende omlægninger.

I tabellen her kan du se de kommuner, som er hårdest presset på likviditeten. Artiklen fortsætter under tabellen.

Kompensationsordninger udløber

Grunden til de store tab fra næste år i eksempelvis Hørsholm Kommune er dels, at de taber på udligningsreformen. Men næsten ligeså stort et tab får kommunen fra, at de midlertidige kompensationsordninger fra fejlregistreringer af ældre- og udlændingedata udløber fra næste år. At ordningerne udløber, betyder for Hørsholm Kommune et tab på 25,7 millioner kroner i 2021 sammenlignet med 2020. Samme mønster tegner sig i Allerød, Dragør og Gribskov, som også må tage et mærkbart tab fra ordningerne.

Det har dog hele tiden været meningen, at de to ordninger kun skulle gælde i 2019 og 2020. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at både Allerød, Dragør og Gribskov har lavet store indhug i kommunekassen mens man har fået en midlertidig overkompensation, som blev givet for at polstre kommunernes økonomi.

Når man derfor fjerner den ordning, og kommunerne samtidig taber penge fra udligningsreformen, så er det svært at forestille sig, at det ikke skulle gå yderligere ud over likviditeten. Især fordi bortfaldet af kompensationsordningerne ikke umiddelbart giver adgang til at hæve skatten. Derfor er en væsentlig effektivisering af udgifterne den eneste måde, de kommuner kan redde den pressede likviditet.

Udligning kan ikke redde alle

Den eneste kommune, vi har medtaget i tabellen, men som vinder på udligningen, er Holstbro. Dem har vi valgt at inkludere, fordi de siden fjerde kvartal i 2018 har tømt 60 procent af kassebeholdningen, så de nu har landets tredjelaveste kassebeholdning per indbygger. 

Den tendens vejer væsentligt tungere end den marginale gevinst, man kan se frem til fra 2021. Med andre ord er det tvivlsomt, om gevinsten fra 2021 er stor nok til at redde Holstebro Kommunes stærkt pressede økonomi, og de skal derfor også lave større omlægninger for at redde kommuneøkonomien. 

Roskilde, Kolding og Helsingør er heller ikke voldsomt påvirket af udligningsreformen, og får alle ret beskedne tab fra næste år. Til gengæld er likviditeten i alle tre kommuner kritisk lav, og de har haft et relativt stort fald i likviditeten over det seneste år. Derfor kan selv det beskedne tab fra udligningsreformen bringe kommunens økonomi yderligere i knæ. 

Borgmestrene i alle ni kommuner vil derfor sidde yderst på stolekanten, når Social- og Indenrigsministeriet den 30. juni offentliggør tilskudsudmeldingen for 2021. Den er nemlig helt afgørende for, om kommuneøkonomien kan overleve i 2021, eller om man må lave store ændringer. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her