Ministerium: Kommuner kan fortsat bruge betalingskommunefolketal

Del artiklen:
Astrid Krags embedsmænd siger nu i et svar til NB-Økonomi, at Social- og Indenrigsministeriet vil give kommunerne lov til fortsat at bruge en registrering af det såkaldte betalingskommunefolketal.
Astrid Krags embedsmænd siger nu i et svar til NB-Økonomi, at Social- og Indenrigsministeriet vil give kommunerne lov til fortsat at bruge en registrering af det såkaldte betalingskommunefolketal.

Ministerium vil give kommunerne lov til frivilligt at bruge særlig kode i CPR-registeret, men det duer ikke med frivillighed på området, siger kommunal økonomidirektør.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social – og Indenrigsministeriet vil give kommunerne lov til at fortsætte med at registrere såkaldte betalingsborgere i CPR-registeret. Dermed imødekommer ministeriet umiddelbart kritikken fra en række kommuner, som her i NB-Økonomi har påpeget, at det såkaldte betalingskommunefolketal er et centralt værktøj i arbejdsgangen for at sikre korrekte mellemkommunale afregninger.

“Hvis der er kommuner, der ønsker at fortsætte registreringen i CPR for at kunne kvalitetssikre mellemkommunale afregninger, er ministeriet indstillet på at imødekomme dette,” skriver Social og Indenrigsministeriet i en kommentar til NB-Økonomi.

Men håndsrækningen fra ministeriet er ifølge økonomidirektør Bodil Kristensen fra Morsø Kommune ikke meget bevendt.

“Det gør ikke nogen forskel, hvis de gør det frivilligt. Hvordan skal vi lave kontrollen, hvis ikke kan være sikre på, at alle kommuner har registreret det?,” siger økonomidirektør Bodil Kristensen. “Det er ikke gennemtænkt”.

Bodil Kristensen henviser til, at registreringen af betalingskommuneforholdet sker hos den kommune, som borgeren kommer fra. Hvis den kommune i fremtiden vælger ikke at registrere betalingskommuneforholdet, så skal eks. Morsø Kommune bruge kræfter på at indsamle oplysningerne manuelt fra de enkelte sagsbehandlere.

Ministerium vil reducere bureaukratiet

En række kommuner påpegede i en artikel her på NB-Økonomi torsdag, at det ville udløse omfattende bureaukrati i form af manuelle lister, hvis den såkaldte kode-4 registerering af betalingsborgere i CPR-registeret blev afskaffet fra første juli, som det fremgik af det lovforslag, som ministeriet har fremsat for at gennemføre reformen af den kommunale udligning.

Læs også:
Opgør med betalingskommuner kan udløse administrativt kaos i mange kommuner

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet vil afskaffelsen af betalingskommunefolketallet i den kommunale udligning netop reducere bureaukratiet.
 “De pågældende oplysninger i CPR vedligeholdes i dag af kommunerne for at kunne opgøre det såkaldte betalingskommunefolketal, som anvendes i det nuværende udligningssystem.  Med det nye udligningssystem udgår betalingskommunefolketallet, og opgaven med at vedligeholde oplysningerne i CPR foreslås derfor at bortfalde i konsekvens heraf. Kommunerne vil således umiddelbart opleve en administrativ lettelse,” hedder det i svaret til NB-Økonomi.