Kommuner er dømt varigt ude eller inde i forhold til ekstra finansieringstilskud

Del artiklen:
Borgmesteren i Hedensted, Kasper Glyngø (S), må have en træls dag på kontoret. Lovteksten til den nye udligningsreform slår nemlig fast, at hans kommune til evig tid ikke vil få del i den ekstra milliard, som går til kommuner med et lavt beskatningsgrundlag. Hedensted ligger 36 kroner over grænsen på 183.900 kroner.
Borgmesteren i Hedensted, Kasper Glyngø (S), må have en træls dag på kontoret. Lovteksten til den nye udligningsreform slår nemlig fast, at hans kommune til evig tid ikke vil få del i den ekstra milliard, som går til kommuner med et lavt beskatningsgrundlag. Hedensted ligger 36 kroner over grænsen på 183.900 kroner. - Foto: Bjarke Maccarthy/Ritzau Scanpix

Lovforslag afslører, at også finanseringstilskuddet låses fast, så kommunerne nu er dømt varigt ude eller inde i forhold til fordelingen af to ud af de 3,5 mio. kroner, som går til den fattigste halvdel af kommunerne.

Af Arne Ullum, [email protected]

For en række kommuner vil tilfældigheder omkring det strukturelle underskud og det gennemsnitlige beskatningsgrundlag i 2020 blive afgørende for kommunens økonomi mange år fremad.

Den endelige lovtekst for reformen af den kommunale udligning afslører, at det ikke alene er kriterierne for tildeling af det særlige finanseringstilskud, som ligger fast. Regeringen vil simpelthen fastfryse de værdier for det strukturelle undeskud og beskatningsgrundlaget, som kommunerne blev bedømt på i 2020.

Det betyder, at det en gang for alle er afgjort om en kommune får andel i den milliard kroner i finanseringstilskud som fordeles til kommuner med lavt beskatningsgrundlag og den milliard som fordeles til kommuner med højt strukturelt underskud.

Dermed kan kommuner som Esbjerg, Ringsted og Næstved glæde sig over, at de uanset om de skule få fremgang i beskatningsgrundlaget i de kommende år til varig tid vil modtage et beløb på cirka 377 kroner pr indbygger i ekstra finansieringstilskud til kommuner med lavt beskatningsgrundlag.

Modsat må kommuner som Hedensted, Varde, Kalundborg og Fredericia indstille sig på, at de for evigt har tabt muligheden for at få tilskuddet, også hvis deres skattepligtige indkomster skulle blive ramt af krisen.

Dårlig dag på kontoret for borgmesteren i Stevns og Middelfart

Nr man ser på tildeingen af det særlige tilskud for højt strukturelt underskud, som også er på samlet en milliard kroner – så er det borgmestrene i Syddjurs, Rebild, Køge og Hedenssted, som bør drage et lettelsens suk, fordi deres kommuner nu er garanteret et højt tilskud så længe det nuværende udligningssystem kører.

Til gengæld risikerer borgmesteren i Stevns og Middelfart at få en dårlig dag på kontoret, når de opdager, at deres kommuner er dømt varigt ude af tilskuddet. Begge kommuner var i 2020 meget tæt på at opnå tilskuddet.