DF går ikke med i udligningsaftale efter blank afvisning fra finansministeren

Del artiklen:
Dansk Folkeparti vil ifølge finansordfører Renè Christensen stå udenfor aftalen om kommunal udligning.
Dansk Folkeparti vil ifølge finansordfører Renè Christensen stå udenfor aftalen om kommunal udligning. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Finansministeren afviste i aftes kort og kontant at skrive noget ind i udligningsaftalen om servicerammer. Derfor vil DF ikke gå med i aftalen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Dansk Folkeparti bliver ikke en del af forliget mellem regeringen, Venstre og De Radikale om den kommunale udligning. Det står klart efter finansministrer Nicolai Wammen (S) i går aftes kort og meget kontant afvise et ønske fra Dansk Folkeparti om, at udligningsaftalen skulle indeholde en blød hensigtserklæring om, at den kommunale serviceramme skal udvides i takt med det demografiske træk.

“Vi mener ikke, at det passer ind i en udligningsaftale, at skrive om selve reguleringen af den kommunale serviceramme,” lød svaret fra finansministeren ifølge DF’s finansordfører Renè Christensen.

Ifølge hans opfattelse handler udligning lige netop om, hvor meget de enkelte kommuner må bruge på service – og derfor er det ifølge finansordføreren afgørende, at kommunerne får serviceramme til at bruge nogen af de ekstra penge.

“Hele udligningsdebatten har jo netop handlet om, at nogen borgmestre har sagt, hvorfor skal mine borgere ikke have samme serviceniveau som andre – hvorfor skal vi have færre pædagoger eller sosu-assistenter. Og derfor handler udligning om at få lov til at bruge flere penge til pædagoger og sosu-assistenter,” siger Renè Christensen.

Han forventer, at at finansminister Nicolai Wammen i morgen på pressemødet vil stå og sige noget om, at forligspartierne sender seks milliarder kroner ekstra ud til kommuner.

“Og så vil han sikkert glemme at sige, at kommunerne slet ikke må bruge de ekstra penge,” siger finansordføreren. 

Ifølge DF er opgaven med en udligningsreform “ikke løst”, når aftalen ikke forholder sig til servicerammen.

“Derfor har vi besluttet, at DF ikke ønsker at tilslutte sig aftalen. Det var et klart ‘take it or leave'” siger han, men fremhæver at aftalen indeholder flere gode ting i relation til yderkommunerne.