Regeringen genåbner udligningsforhandlinger i eftermiddag

Del artiklen:
Nicolai Wammen har ifølge NB-Økonomis oplysninger inviteret til genoptagelse af forhandlingerne om kommunal udligning i dag.
Nicolai Wammen har ifølge NB-Økonomis oplysninger inviteret til genoptagelse af forhandlingerne om kommunal udligning i dag. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Finansministeren genåbner forhandlingerne om kommunal udligning sent i eftermiddag, erfarer NB-Økonomi.

Af Arne Ullum, [email protected]

Forhandlingerne om en reform af den kommunale udligning går igang igen. NB-Økonomi erfarer at Venstre og de radikale er inviteret til møde i Finansministeriet sent i eftermiddag. Det er i skrivende stund uklart, om andre partier også har fået invitation til forhandlinger.

Forhandlingerne er omgærdet med betydeligt hemmelighed, men der bliver formodentligt i første omgang tale om en strid om, hvilke dele af regeringens forslag til en udligningsreform, som der overhovedet skal forhandles om.

Det er forventningen på Christiansborg, at regeringen vil forsøge at undgå diskussioner om selve hovedmotoren i regeringens forslag til en udligningsreform – det vil sige selve grundstrukturen i systemet herunder vægtningen af det sociale udgiftskriterie, de enkelte parametre og deres vægte samt udligningsgraderne.

Kilder oplyser til NB-Økonomi, at regeringen allerede inden forhandlingspausen på grund af corona-krisen forsøgte at skære forhandlingerne til, så de alene fokuserede på elementerne uden for selve udligningssystemet – det vil sige fordelingen af puljerne, udlændingeudligningen, selskabsskatteudligningen og kompensationsordningen. 

Regeringen accepterede allerede tidligt i forhandlingsforløbet et krav fra Venstre om, at den særlige udligning skulle halveres som eksperterne i Finansudvalget også havde anbefalet. Dermed er det element formodentligt lukket.

Regeringens forsøg på at begrænse forhandlingerne til en diskussion om enkeltkommuner er i udligningsforhandlingerne en klassisk proces. Regeringen  forsøger på traditionel vis få partiernes ønsker til, hvilke kommuner der skal have mere i udligning end forudsat i forhandlingsudspillet. Den slags krav kan ofte imødekommes ved at ændre i puljer eller enkelte kriterier.

Tidspres

Statsminister Mette Fredeksen har oplyst til Folketingets udvalg for forretningsordenen, at regeringen satser på at fremlægge et lovforslag i første halvdel af maj. Hvis det skal lykkes, kræver det en politisk aftale senest i den kommende uge.

Regeringen har øget det tidspres ved først at genåbne forhandlingerne i dag. De relativt kontante udmeldinger fra Venstres politiske ordfører her på NB-Økonomi viser, at partiet ikke uden kamp vil lade regeringen vinde den kamp. Og Sophie Løhde har da også tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at hun kan se forhandlingerne køre helt ind i juni.

Begge udtalelser understreger, at første runde i udligningsforhandlingerne drejer sig om at nå til enighed om, hvilke elementer der stadig er til forhandling. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her