Bibliotekernes bøger skal i karantæne

Del artiklen:
Når folkebibliotekerne åbner igen i fbm. coronakrisen, skal der retningslinjer for, hvornår bøgerne må lånes videre.
Når folkebibliotekerne åbner igen i fbm. coronakrisen, skal der retningslinjer for, hvornår bøgerne må lånes videre. - Foto: NB-Medier.dk

Når Danmarks mest besøgte kulturinstitution – bibliotekerne – åbner igen, skal det ske kontrolleret og ansvarligt, derfor skal bøgerne i karantæne inden næste udlån.

Af Lene Vind, [email protected]

Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information foreslår, at folkebibliotekerne bør være med i den første bølge af kulturtilbud, der genåbnes i forbindelse med coronakrisen.  De tre biblioteksforeninger har sendt et åbent brev til kulturminister Joy Mogensen (S) med forskellige scenarier for åbningen og med de punkter, som er særligt vigtige at være opmærksomme på. Et af punkterne handler om, at der skal være retningslinjer for, hvordan afleverede materialer håndteres tilstrækkeligt, så de får en karantæneperiode, før de igen kan udlånes. Efterspørgsel fra udsatte grupper Bibliotekerne har under nedlukningen oplevet en markant øget tilstrømning til de digitale tilbud som f.eks. eReolen og Filmstriben. Og netop nu er der et voksende pres og et ønske fra borgerne for igen at åbne dørene.  Bibliotekerne får især mange henvendelser fra studerende på gymnasier og andre ungdomsuddannelser, som er desperate for at få adgang til fysiske materialer til deres opgaver,  skriver foreningernes tre formænd i brevet. ”Bibliotekerne oplever konkret mange efterspørgsler fra både børnefamilier og ældre borgere, der på grund af at de er i særlig risiko ofte er isoleret uden mulighed for besøg af nære pårørende. Bibliotekerne er en af de institutioner, der har mulighed for at række mere ud til dem på en sikker og kontrolleret måde, og udlevere fysisk materiale til dem. Bibliotekerne løfter en del på andre velfærdsdagsordener og for mange udsatte børn, der mangler et sted at være uden for hjemmet, er biblioteket også et helle”. På denne baggrund foreslår Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen og Forbundet Kultur og Information derfor, en forsvarlig og kontrolleret genåbning af landets folkebiblioteker.  I første fase foreslås en begrænset åbning af fysiske biblioteksservices, og at daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner i begrænset omfang kan få adgang. På den måde kan bibliotekerne skabe rum for aktiviteter for børnene og indgå i daginstitutionernes pædagogiske og læringsmæssige forløb i kontrollerede og sikre rammer. Brevet til kulturministeren er underskrevet af Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, Pia Henriette Friis, formand for Bibliotekschefforeningen og Tine Segel, formand for Forbundet Kultur og Information 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her