Venstre rejser spørgsmål til omlægningen af beskæftigelsestilskuddet

Del artiklen:
Sophie Løhde (V) mener, at der onsdag er kommet nyt belæg for, at regeringen ikke respekterer embedsværkets neutralitet. (Arkivfoto)
Fotograf: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Venstre lægger nu op til, at man bruger den ekstra milliard, man længe har krævet tilført til udligningssystemet, til at undgå velfærdsbesparelser på baggrund af coronakrisen og omlægningen af beskæftigelsestilskuddet.

Af Peter Risager, [email protected]

“Hvis man alene gennemfører regeringens omlægning af beskæftigelsestilskuddet, vil det betyde, at nogle kommuner vil blive tvunget ud i mærkbare besparelser, der vil gå ud over velfærden for borgerne.”

Sådan siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde i dag til Jyllands-Posten.

Udmeldingen kommer kun fire dage efter NB-Økonomi kunne afdække, hvordan en omlægning af beskæftigelsestilskuddet vil ramme skævt, og kan resultere i store velfærdsbesparelser.

Læs også:
Førende udligningsekspert advarer mod centralt element i regeringens udligningsreform

Regeringen vil med en ny udligningsreform omlægge beskæftigelsestilskuddet til at være en del af landsudligningen. Men usikkerheden omkring coronakrisen har gjort det klart, at den omlægning kan ramme nogle kommuner hårdt. 

Derfor vil Venstre bruge en ekstra milliard til at styrke kommunernes økonomi, hvis omlægningen skal træde i kraft allerede fra næste år, hvor kommunerne kan risikere at have væsentligt højere udgifter til forsikrede ledige.  

I Jyllands-Postens artikel bliver denne ekstra milliard omtalt som et nyt krav fra Venstre. Det har dog længe været et krav fra partiet, at man skulle tilføre en milliard til udligningssystemet, og der er intet der tyder på, at der er tale om endnu en milliard. Derfor er dagens udmelding angiveligt blot en præcisering af, hvad pengene skal gå til.