Hemmeligholdt udregning koster 10-15 kommuner millionbeløb i udligning

Del artiklen:
Kommunerne kan ikke genkende de tal, som social- og indenrigsminister Astrid Krag har oplyst til forhandlerne om såkaldt gamle førtidspensionister.
Kommunerne kan ikke genkende de tal, som social- og indenrigsminister Astrid Krag har oplyst til forhandlerne om såkaldt gamle førtidspensionister. - Foto: 20200214-162255-L-1999x1000we (1)

18 kommuner mister hver typisk 20-30 milioner kroner, fordi de ikke opfylder særligt kriterie i regeringens forslag til udligningsreform. Nu viser det sig, at ingen kommuner kan få tallene til at stemme, og at ministeriet hemmeligholder udregningen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Der er opstået stor usikkerhed om regeringens opgørelse af et centralt tal vedrørende såkaldte gamle førtidspensionister, efter fem kommuner forgæves har forsøgt at efterregne regeringens opgørelse.

Usikkerheden rammer 18 kommuner, hvoraf mange ifølge egne opgørelser burde opfylde et særligt kriterie for at få støtte fra den særlige pulje for ø- og yderkommuner, men som ifølge regeringens tal enten ikke er berettiget til støtten eller får begrænset støtte.

Regeringen har også på det punkt valgt at mørklægge selv grundlæggende oplysninger om udligningsreformen. NB-Økonomi bad sidste fredag Social- og Indenrigsministeriet oplyse, hvordan ministeriet er nået frem til de tal, som ingen kommuner kan genkende. Men det afviste ministeriet i en mail i går. Den eneste oplysning, offentligheden kan få, er, at der er tale om tal fra Danmarks Statistik.

NB-Økonomi har henvendt sig til Danmarks Statistik, men her ønsker man helt efter gældende regler ikke at kommentere eller udlevere særkørsler, som er leveret til et ministerium.

Fem kommuner har regnet – ingen kan genkende regeringens tal

Holstebro er en af de kommuner, som får et væsentlige dårligere resultat af regeringens forslag til en udligningsreform end ventet. Det skyldes ikke mindst, at kommunen ikke opfylder kravet om, at den skal have mindst 0,80 procent såkaldte gamle førtidspensionister.

”I Holstebro Kommune har vi forsøgt at genskabe tallene for kriteriet ‘gamle førtidspensionister’. Vi kan kun få tallene til at passe, hvis de førtidspensionister, der egentlig opfylder kriterierne, men som siden har fået forhøjet deres førtidspension, ikke tælles med. Men det er vanskeligt at vide, om det er rigtigt, når vi ikke kender datakilden eller opgørelsesmetoden for tallene,” siger Claus Brandt, der er vicekommunaldirektør i Holstebro (Læs de øvrige kommuners reaktion i særskilt artikel).

Det er kun ministeriet, som har adgang til rådataene for samtlige kommuner, mens de enkelte kommuner har adgang til egne tal. NB-Økonomi har derfor været i kontakt med i alt fem kommuner, som har gennemregnet deres egne tal. Ingen af de fem kommuner har kunnet genskabe regeringens tal, og det har ikke været muligt at finde en systematik i afvigelserne.

Få førtidspensionister kan flytte tocifrede millionbeløb

Kernen i sagen handler om de meget komplicerede regler for støtte fra såkaldte ø- og yderkommunepulje på en milliard kroner.

Provinskommuner med et gennemsnitligt skattegrundlag på under 190.000 kroner kan få støtte, hvis de opfylder mindst fire ud af syv kriterier. I praksis er det kun selvstændige ø-kommuner, der kan opfylde de to kriterier, og dermed er der fem kriterier tilbage for øvrige kommuner.

Dermed bliver kriteriet for have mere end 0,80 procent førtidspensionister afgørende for mange kommuner.

For seks kommuner (Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Assens, Jammerbugt, Haderslev og Hjørring) betyder det, at de kun får det halve fra puljen for udsatte ø- og yderkommuner. Alle kommunerne ligger indenfor 0,1 procent fra at opfylde kriteriet.

For 12 kommuner ville opfyldelsen af kriteriet betyde, at de kom ind i puljen og typisk fik 20-30 millioner kroner om året, i stedet for at skulle betale 5-7 millioner kroner (Viborgs tal er markant større på grund af kommunens størrelse). De tolv kommuner er Vejen, Aabenraa, Holstebro, Viborg, Kerteminde, Ringsted, Varde, Sorø, Lemvig, Fredericia, Kolding og Brønderslev.

Regeringen vil hjælpe enkeltkommuner med at forstå tallene

Selvom Social- og Indenrigsministeriet hemmeligholder udregningen af tallet for offentligheden, så oplyser ministeriet, at enkeltkommuner kan henvende sig og få hjælp til at “forstå” deres tal.

“Hvis der er konkrete kommuner, som ikke kan genkende eller forstå deres tal, hjælper Social- og Indenrigsministeriet gerne med at opklare årsagerne,” meddeler ministeriet.

NB-Økonomi vil fortsætte med at dække sagen, og vi hører gerne fra kommuner, som får svar fra ministeriet, så både kommuner og politikere kan få indblik i, hvordan det afgørende tal er beregnet.