Corona-kompensation: Kommuner med store udgifter får ikke fuld kompensation

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen(S) lover, at staten dækker alle ekstraudgifter til corona-krisen i kommunerne og regionerne.
Finansminister Nicolai Wammen(S) lover, at staten dækker alle ekstraudgifter til corona-krisen i kommunerne og regionerne. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den lovede kompensation for corona-udgifter vil ske over bloktilskuddet. Kommuner med store udgifter bliver dermed underkompenseret, mens kommuner med små udgifter bliver overkompenseret.

Af Arne Ullum, [email protected]

Selvom finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde torsdag lovede, at udgifterne til corona-indsatsen ikke skal belaste velfærden efter krisen, så kan det blive tilfældet i de kommuner, som bliver hårdest ramt.

Ifølge KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), vil kompensationen ske til kommunerne via den normale bloktilskudsnøgle, og dermed vil alle kommuner få refunderet den gennemsnitlige udgift pr. borger – uanset om den faktiske udgift har været større eller mindre.

I de hårdest ramte kommuner skal man derfor tage det med et gran salt, når finansministeren lover, at coronaen ikke kommer til at ramme velfærden.

“Vi siger klart i dag, at man kommer ikke til at opleve, at de udgifter, man har til corona i vores sundhedsvæsen i regionerne og i vores velfærdssamfund i kommunerne, skal betyde, at man ikke har et godt og velfungerende velfærdssamfund efterfølgende,” siger Nicolai Wammen.

Staten bærer regningen

Finansministeren gav, hvad der kun kan opfattes som et klart løfte om, at staten bærer hele regningen.

“Vi vil derfor sætte os sammen senere på året og gøre regningen op og se, hvor meget der er blevet brugt på coronavirus. Den del af regningen tager vi på os, så det ikke er noget, som man bagefter skal have hængende over sine skuldre i kommunerne og regionerne.”

Ministeren forholdt sig dermed ikke til, at de første beskæftigelsestal tyder på, at nogle kommuner kan blive ramt betydeligt hårdere end andre. Selvom en del af udgiften til de forsikrede ledige sker via beskæftigelsestilskuddet, så kan det også ende med at være meget skævt.

Læs mere på NB-Økonomi via linket herunder.

Læs også:
Geografiske forskelle i ledighed kan ramme enkelte kommuner hårdt