Unge uden arbejde og uddannelse samles i yderkommunerne

Del artiklen:

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at særligt yderkommunerne har store andele af unge, som hverken er i arbejde eller uddannelse.

Af Peter Risager, [email protected]

Andelen af unge, som hverken er under uddannelse, arbejde eller træning, er over dobbelt så høj i Lolland Kommune som den er i Rudersdal Kommune.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed har Rudersdal Kommune væsentligt bedre forudsætninger end Lolland Kommune på adskillige områder – både på kort og lang sigt. Hver fjerde af de unge fra denne gruppe er nemlig på kontanthjælp eller førtidspension otte år senere.

Opgørelsen er lavet på den såkaldte NEET-indikator (Not in Employment, Education or Training), der angiver, hvor mange unge i gruppen 16-24 år, der ikke er aktive.

Her udgav Danmarks Statistik i går nye tal for 2018, der afslører store forskelle mellem kommunerne. Hos NB-Økonomi har vi udregnet, hvor stor en andel NEET-gruppen udgør af den samlede befolkning i alderen 16-24. Se i kortet herunder, hvor stor andelen er i hver kommune.

Artiklen fortsætter under kortet.

NEET-indikatoren er vigtig at se på, når man skal forstå udviklingen i forskellige kommuner. Eksempelvis er sandsynligheden for at disse personer efter otte år fortsat er udenfor arbejdsmarkedet tre gange så høj som hos de aktive unge.

Derfor er den en væsentlig forklaringsfaktor, når man skal forstå de sociale udfordringer for kommunerne, fordi den ikke blot indikerer udfordringerne nu, men også hvordan billedet vil være i fremtiden.

Ser man på kortet er det tydeligt, at det er de store bykommuner, som sammen med de nordsjællandske kommuner og de rige midt- og østjyske kommuner har den mindste andel af ikke-aktive unge.

Omvendt er det yderkommunerne, som har de største udfordringer på området. Det indikerer altså, at de i forvejen pressede kommuner ser ud til at få endnu større sociale problemer i fremtiden.

Det skal bemærkes, at unge som holder sabbatår også tæller med i opgørelsen over NEET-gruppen. Derfor er forskellen mellem rige og fattige kommuner sandsynligvis endnu større end tallene angiver.

Se i artiklen herunder, hvordan andelen af unge i NEET-gruppen har udviklet sig for hver kommune.

Læs også:
Kommuner med flest udsatte unge får endnu flere

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her