Fakta: Se den store forskel på tildeling af førtidspension

Del artiklen:

Tildelingen af førtidspension er steget betydeligt de seneste to år. Stigningen er skævt fordelt. Se din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Tildelingen af førtidspensioner steg i gennemsnit med 82 procent i 2018 og 2019 i forhold til gennemsnittet af tildelinger de foregående fem år. Det viser en beregning, som Hjørring Kommune har lavet.

Der er stor forskel på, hvordan det har slået igennem i kommunerne. Det kan man se på kortene under tabellen.

Den store forskel kan delvist forklares med, at ressourceforløbene blev indført med førtidspension og fleksjobreformen i 2013. Det betød et betydeligt fald i tildelinger af førtidspension, fordi langt de fleste nu skulle igennem ressourceforløb, før de kunne få førtidspension eller fleksjob.

Samtidig med, at stigningen i tildelingen er meget forskellig i kommunerne, er det samlede antal på førtidspension også meget forskelligt. Det indgår i forhandlingerne om udligningsreformen, hvor Hjørring Kommune har stillet et forslag om finansieringen af førtidspension i kommunerne. 

Læs også:
Forslag: Staten skal betale førtidspension efter to år

I en anden beregning har vi undersøgt, hvor stor udviklingen har været i kommunerne fra 2017 til 2019 – og på det næste kort fra 2013 til 2017.

Fra 2017 til 2019 steg andelen af tildelinger af førtidspensioner på landsplan med i alt 64 procent. Der er enorm forskel på kommunerne, som man kan se på farverne på kortet nedenfor – og ved at klikke ind på den enkelte kommune.

Københavns Kommune havde mere end fire gange så mange førtidspensionister i 2019 end i 2017. Der skal her tages højde for, at kommunen tidligere var meget tilbageholdende med at give førtidspensioner. Også Rebild, Thisted, Vordingborg og Gribskov har øget tildelingerne betydeligt.

I den anden ende ligger Ringkjøbing-Skjern, som næsten har halveret antallet af nytildelinger. Også Frederikshavn, Vallensbæk, Kerteminde og Guldborgsund tildelte betydeligt færre førtidspensioner i 2019 end i 2017.

Fra 2013 til 2017 steg tildelingerne af nye førtidspensioner med 27 procent, og også her var der stor forskel. Norddjurs Kommune tildelte fire gange så mange førtidspensioner i 2017 som i 2013. Frederikssund, Mariagerfjord, Kerteminde og Næstved Kommuner gav også betydeligt flere førtidspensioner.

I den anden ende lå Holstebro, Thisted, Aarhus, Vesthimmerland og Vordingborg, der tildelte betydeligt færre førtidspensioner.

Førtidspensions og fleksjobreformen trådte i kraft 1. januar 2013. Den var aftalt mellem S-R-SF regeringen og Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Læs også:
Forslag: Staten skal betale førtidspension efter to år