Gyldal: Forargeligt udspil fra de 40 borgmestre

Del artiklen:
Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester, kalder de 40 borgmestres udspil usagligt og uden social forståelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester, kalder de 40 borgmestres udspil usagligt og uden social forståelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Voldsom kritik af Balance Danmarks udspil fra to hovedstadsborgmestre. Det er ‘grotesk’, ‘forargeligt’ og ‘dybt asocialt’ at ville svække de hovedstadskommuner, som løfter en stor integrationsopgave, siger de.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Fronten i udligningsdebatten er for alvor blevet trukket skarpt op med udspillet fra de 40 fortrinsvis jyske borgmestre om et ændret udligningssystem.

Havde borgmestrene håbet på dialog, vil de blive skuffede, for deres udspil virker voldsomt provokerende på to af hovedstadsområdets markante borgmestre, Herlevs Thomas Gyldal Petersen (S) og Albertslunds Steen Christiansen (S).

Thomas Gyldal angriber de 40 for at gå målrettet efter hovedstadskommunernes penge, og for helt at lukke øjnene for den integrationsopgave, disse kommuner løfter på vegne af hele landet.

“Der er ikke noget nyt i, at borgmestre råber på flere penge, men det nye er, at nogle borgmestre peger meget direkte ind i andre kommuner og siger, at ‘det er deres penge, vi vil have’,” siger han.

“Vi skulle måske i stedet se på, hvordan borgmestrene driver deres egen kommune. Min kollega i Hjørring (Arne Boelt, S, red.) siger jo, at hvis ikke han får en kvart milliard mere, så går han af som borgmester. Jamen, det skulle han så måske bare gøre,” siger Thomas Gyldal.

Kæmpe integrationsopgave

Thomas Gyldal peger på, at kommunerne i hovedstadsområdet løfter en stor integrationsopgave, og det vanskeliggør man efter hans mening direkte, når man vil skære i udlændingeudligningen og fjerne udligningskriteriet for almene boliger.

“Vi er født ud af Fingerplanen, som har givet os en socialt udfordret befolkningssammensætning. Men vi har i Herlev en middelklasse, som løfter en kæmpe social- og integrationsopgave, og det kan de, fordi vi har mulighed for at stille skoler og daginstitutioner og fritidstilbud til rådighed, hvor børn kan mødes fra alle dele af kommunen. Den opgave er lykkedes; det er en stor socialdemokratisk sejr,” siger Thomas Gyldal.

Han er særligt vred over, at en række af hans egne partifæller i provinsen har skrevet under på oplægget.

“Oplægget er dybt asocialt og udtryk for mangel på respekt for de socialt udfordrede mennesker, som bor i min kommune,” siger han.

“Men der findes åbenbart socialdemokrater ude i landet, som tror, at det vil være omkostningsfrit at skræmme middelklassen ud af hovedstadskommunerne, så vi ender med samme situation som i mange storbyer i udlandet. Det vil give nogle boligområder, som Hjørrings borgmester næppe har lyst til at køre på cykel igennem. Det er usagligt og uden social forståelse, og det skuffer mig enormt.”

Almene boliger giver udgifter

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), kritiserer helt de samme punkter i udspillet fra Balance Danmark.

“Det er grotesk, at man udviser en sådan mangel på forståelse for nogle af de sociale udfordringer, vi har i hovedstadsområdet, og her tænker jeg især på integrationsopgaven, som der bør være meget større forståelse for,” siger han.

“Og at almene boliger ikke skulle medføre udgifter – det er helt hen i vejret at påstå; enhver, der arbejder med kommunalpolitik, ved, at der er udgifter knyttet til almene boligområder, og en lang række kommuner i hovedstadsområdet har jo store socialt belastede boligområder.”

Steen Christiansen peger på, at regeringens forslag til en udligningsreform – som de 40 borgmestre kritiserer – faktisk flytter penge fra hovedstadsområdet og ud i landet.

“Jeg synes det er særlig grotesk, at de her borgmestre angriber hovedstadskommunernes økonomi i en situation, hvor regeringen reelt løfter 1,4 milliarder kroner ud af hovedstadsområdet og giver til den øvrige del af landet,” siger han.

“Kritikken er urimelig. Og den bør holde op.”