Minister retter endnu to fejl efter artikler i NB-Økonomi

Del artiklen:
Så er den gal igen. Minister retter to nye fejl i materiale til Folketingets partier om udligning. Der sker efter artikler i NB-Økonomi.
Så er den gal igen. Minister retter to nye fejl i materiale til Folketingets partier om udligning. Der sker efter artikler i NB-Økonomi. - Foto: 20200214-182106-L-1999x1000we

Social- og indenrigsminister Astrid Krag må nu rette endnu to fejl, efter NB-Økonomi har afdækket fejlagtig information af Folketingets partier og offentligheden om den store reform af den kommunale udligning. Venstre siger, at de gentagne fejl enten er sjusk eller manipulation.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) måtte i eftermiddag for tredje gang sende et nyt svar til Folketingets partier efter en artikel i NB-Økonomi. Denne gang retter ministeriet to fejl i samme omgang.

Det medfører nu skærpet kritik fra både Venstre og en tidligere departementschef, som kalder det “højst besynderligt.”

Dermed har NB-Økonomi nu afdækket i alt fire fejl i det materiale, som ministeren har send til Folketingets partier, og det møder kraftig kritik fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

“Det er i bedste fald sjusk og i værste fald manipulation og taler på kedeligste vis ind i det triste baggrundstæppe for forhandlingerne med en regering, der har forsøgt at gøre alt, hvad den kan for at hemmeligholde og tilbageholde de bagvedliggende beregninger, samtidig med, at den har udleveret både forkerte og misvisende tal,” siger hun til Berlingske, som torsdag aften omtalte NB-Økonomis artikel.

NB-Økonomi kunne torsdag middag afdække, hvordan Social- og Indenrigsministeriet har ændret i centrale oplysninger om den omstridte pulje til hovedstadskommunerne.

Læs også:
Minister sikrer valgkreds millioner ved at lægge tre kriterier, så Køge præcist opfylder dem

Puljen er kommet i centrum af debatten, efter Berlingske onsdag kunne oplyse, at ministeren havde fastsat beskatningsgrundlaget i hovedstadskriteriet, så det lige præcis sikrede den største kommune i ministerens valgkreds, Køge, adgang til puljen.

Sent i eftermiddag måtte ministeren så ty til endnu en rettemail til partierne i udligningsforhandlingerne, ligesom Social- og Indenrigsministeriet valgte at lægge et revideret svar op på ministeriets hjemmeside.

Retter også anden fejl

Samtidig måtte ministeriet også erkende, at det er korrekt, som NB-Økonomi skrev i en anden artikel torsdag, at grænseværdien i et kriterie for at få ekstra tilskud fra hovedstadspuljen for en stor andel udlændinge ikke er to procent, som angivet i en række svar, men derimod 20 procent.

Fejlen har ikke haft betydning for udregningen af støtten til de enkelte kommuner – her har ministeriet brugt det korrekte tal. Men fejlen har gjort det svært for pressen og eksperterne at gennemskue fordelingen af 405 millioner kroner i hovedstadspuljen, hvoraf Køge i ministerens valgkreds har fået de 71,8 millioner kroner.

NB-Økonomi havde i et døgn forgæves forsøgt at få bekræftet fejlen i Social- og Indenrigsministeriet, men valgte torsdag middag at offentliggøre en beregning baseret på de 20 procent frem for de oplyste to procent. 

Det skete på baggrund af, at vores udregninger viste, at tallene i regeringens udspil med stor sikkerhed kun kunne gå op, hvis kriteriet var fastsat til 20 procent og ikke de to procent, som ministeriet gentagne gange havde oplyst til Folketinget og offentligheden.

Udregningen og artiklen viste, at Social- og Indenrigsministeriet har fastsat to andre kriterier i hovedstadspuljen for tabte leveår og andel almene boliger, så de med usædvanlig præcision sikrede Køge de ekstra penge.

Først efter NB-Økonomi havde offentliggjort artiklen og afdækket de påfaldende valg af kriterier, rettede ministeriet fejlen overfor partierne og offentligheden.

Tidligere departementschef gennem knap 20 år, Peter Loft, har indgående kendskab til forhandlingsforløb i forbindelse med et politisk udspil. Han mener, at regeringen har givet “decideret forkerte oplysninger”.

“Det her virker højst besynderligt, og det lugter lidt. Det her er ikke en normal fremgangsmåde,” siger han til Berlingske.

Her er artiklerne om de tidligere fejl

Herunder kan du læse om de øvrige fejl, som NB-Økonomi har afdækket i det materiale, som Social- og Indenrigsministeriet har sendt til folketingets partier.

Bortset fra fejlrepræsentation af en rapport fra SFI, så har regeringen også beklaget de to øvrige fejl.

Læs også:
Ny udligningsfadæse: Regeringen har givet misvisende oplysninger om rapport
Læs også:
Her er beviset på fejl i tal fra regeringen
Læs også:
Ministerium beklager nyt fejlagtigt svar til partier i udligningsforhandlinger
Læs også:
Skjult korrektion har ændret effekt af udligningsreform for 33 kommuner

Læs også:
Minister beklager efter NB-Økonomis afsløring af skjulte korrektioner

Fakta: Her er mailen til partierne

Kære ordførere 
Vedhæftet er opdatering af notat om elementer i udspillet til en udligningsreform. Det skal understreges, at beregningerne og konsekvenserne for kommunerne af udspillet er de helt samme, som tidligere udmeldt. Social- og Indenrigsministeriet har opdateret kapitel 5 om hovedstadsudligningen i notatet ”Detaljeret gennemgang af elementerne til udspil i udligningsreform”. Opdateringen indebærer en uddybende af beskrivelse af grænsen for beskatningsgrundlag, og hvad den enkelte kommunes provenu fra selskabsskat betyder i forhold til muligheden for at få tilskud og tilskuddet størrelse på s. 5.  Derudover er rettet en tastefejl i afsnittet om, hvilke kriterier kommunerne skal opfylde for at få del i hovedstadspuljen. Her stod ”andel af udlændinge pr. indbygger over 2 pct.” Der skulle have stået 20 pct. 

Med venlig hilsen
Astrid Krag