12 kommuner taber tocifret millonbeløb på faldende folketal i 2021

Del artiklen:

12 kommuner står til at tabe over 10 millioner kroner i 2021 på kriteriet om faldende folketal i forhold til regeringens beregninger for kriterieværdien i 2020 i den foreslåede udligningsreform.

Af Arne Ullum, [email protected]
og Peter Risager, [email protected]

Hver ottende kommune står til at tabe stort i 2021 på kriteriet for faldende folketal.

I regeringens foreslåede udligningsreform har den præsenteret de teoretiske værdier for hver kommune i 2020. Sammenligner man disse værdier med de faktiske effekter, som træder i kraft i 2021, er der store forandringer i budgetterne hos mange kommuner.

De to største tabere er Lolland og Bornholm, der ellers begge står til at få en gevinst på reformen, som nu helt eller delvist forsvinder.

Kommunaldirektør Thomas Knudsen fra Lolland mener, at tallene viser problemerne med
kriteriet for faldende folketal, og især det hensigtsmæssige i, at en kommune med mange sociale udfordringer som Lolland er afhængig af et så ustabilt kriterie.

“Det betyder også, at den gevinst til Lolland, der er lagt op til i regeringens udspil, hviler på et meget skrøbeligt fundament. Der skal kun flyttes få forudsætninger, før en kommune som Lolland ender med at få underskud på reformen,” siger han.

Kriteriet ændrer sig

Kommunerne taber først og fremmest penge, fordi de har en mindre tilbagegang i folketallet end tidligere. Men samtidig vil regeringen ændre opgørelsen.

I udligningsreformen bliver der lagt op til, at man skal opgøre kriterieværdien for faldende folketal anderledes, end man hidtil har gjort. Tidligere er kommunerne blevet tildelt enten en 5- eller 2-års kriterieværdi. Nu er opgørelsesmetoden i stedet blevet todelt, så man udregner kriterieværdien ved at tage et gennemsnit af de seneste tre års 5-årige kriterieværdier. Samtidig er det udgiftsbehov, som udløses af kriteriet, skruet ned med lidt over en tredjedel fra cirka 172.000 kroner til 100.000 kroner.

Bemærkelsesværdigt er det, at 2-års kriteriet ikke længere indgår i opgørelsen. Det betyder store smæk til flere kommuner. For eksempel stod Brøndby til at modtage 20 millioner fra 2-års kriteriet i 2021, men falder nu helt ud af opgørelsen. Vordingborg, Svendborg og Jammerbugt ville også være kvalificeret under 2-års kriteriet, men ryger nu ud af kriteriet om faldende folketal.  
 
Konkret lægger regeringen op til, at kriterieværdien for faldende folketal udregnes på følgende måde: 
”Der lægges et loft over kriteriets enhedsbeløb, og kriteriet opgøres som et gennemsnit over tre år. Kommuner kan ikke indgå på baggrund af alene udviklingen over to år, og kommuner med særligt højt skattegrundlag kan ikke længere indgå.” Det er denne opgørelsesmetode, regeringen har brugt til at beregne de teoretiske værdier for hver kommune i 2020. På baggrund af tal fra Danmarks Statistik har NB-Økonomi udregnet, hvad denne nye definition kommer til at betyde for kommunernes faktiske budgetter for 2021.

Se tallene for din kommune i tabellerne nedenfor.

 FAKTA: Sådan har vi gjort For at finde forskellen  fra 2020 til 2021 på det nye 3-års kriterie for udligning på baggrund af tab i folketal, har vi brugt tal fra Danmarks Statistik og Social- og Indenrigsministeriets egne rapporter ”Kommunal udligning og generelle tilskud”. Fra Danmarks Statistik har vi brugt tal fra rapporten FOLK 1A. Herfra har vi brugt folketallet for hver kommune i første kvartal i perioden 2012-2020. På baggrund af disse tal har vi været i stand til at udregne de 5-årige kriterieværdier for perioden 2018-2021. 

Kriterieværdierne for hvert år er fundet ved at summere nettofald for hver kommune over den 5-årige periode, som lægger op til disse år. Tallene er kun fundet for de kommuner, som opfylder kriteriekravet om et samlet fald i folketallet over den foregående 5-årige periode. Kriterieværdierne er for henholdsvis 2020 og 2021 blevet omregnet til 3-års kriterieværdien ved at tage et gennemsnit af kriterieværdierne for 2018-2020 og 2019-2021. Hermed har vi fundet 3-års kriterieværdierne for 2020 og 2021 efter regeringens nye regler. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her