Sophie Løhde: ‘Regeringens opførsel taler for sig selv’

Del artiklen:
Venstres politiske ordfører Sophie Løhde oplever, at regeringen hemmeligholder vigtige oplysninger i forhandlingerne om udligningsreform.
Venstres politiske ordfører Sophie Løhde oplever, at regeringen hemmeligholder vigtige oplysninger i forhandlingerne om udligningsreform.

Topprofil i Venstre Sophie Løhde er bekymret og vred over, at regeringen i forhandlingerne om udligningsreform ‘mørklægger og tilbageholder væsentlige oplysninger og beregninger’. Det skaber ifølge hende mistro og ‘møgdage’.

Af Iver Houmark Andersen, [email protected]

Tidligere minister og nu politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde bobler af harme, når hun taler om den socialdedemokratiske regerings håndtering af vigtige oplysninger. Hun oplever, at hun i forhandlingerne om den vigtige reform af udligningen ikke får de nødvendige oplysninger og beregninger.

“Regeringen opfører sig dybt kritisabelt. Den mørklægger og tilbageholder væsentlige oplysninger og beregninger. Vi får kun brudstykker af de oplysninger, vi har brug for. Og nu er der så oven i købet blevet afsløret en række oplysninger, som har store økonomiske konsekvenser for kommunerne,” siger Sophie Løhde til NB-Økonomi.

Hun hentyder til, at NB-Økonomi har afsløret, at regeringen har skjult korrektioner af de vigtigste tal i forhold til debatten om udligning.

Læs også:
Minister beklager efter NB-Økonomis afsløring af skjulte korrektioner

Sophie Løhde er nu i tvivl om troværdigheden af det, som regeringen fremlægger.

“Afsløringen af de skjulte oplysninger vedrørende de vigtigste tal for udligningen gør mig bekymret. For kan vi nu stole på de andre beregninger fra regeringen? Og kan kommunerne stole på de fremlagte tal?,” spørger Sophie Løhde og fortsætter:

”I Varde Kommune troede de indtil i morges, at de havde en god dag. Nu har de så fået en møgdag. De anede jo ikke noget om, at de nu står til at skulle aflevere en masse penge.”

Hun hentyder til, at man i Varde Kommune gik og troede, at de hverken vandt eller tabte på reformen i forhold til den faktiske udligning i 2020. Nu viser de nye tal fra regeringen imidlertid, at kommunen reelt står til at taber 38,6 millioner kroner.

Adspurgt om der er mistillid til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) siger Sophie Løhde:

“Jeg vil ikke uddele karakterer til regeringen. Dens opførsel taler for sig selv. Men når nu samtlige professorer og eksperter bakker os op i, at der ikke er blevet fremlagt fyldestgørende oplysninger og beregninger, så siger det jo noget. Læg dertil, at en lang række socialdemokratiske borgmestre heller ikke kan gennemskue regeringens spil.”

Flere eksempler på tilbageholdte fakta

Sophie Løhde oplever, at regeringen i flere tilfælde sidder for meget på oplysninger, som er vigtige for den demokratiske debat.

“Det her med at tilbageholde oplysninger er jo desværre ikke kun noget, vi ser i forhold til forslaget til udligningsreform. Lige nu sidder regeringen og tilbageholder beregninger angående klimaloven. Og i forløbet med finanslovsforhandlingerne i efteråret var det først, da kameraerne var slukket, og vi hev i dem, at vi fik tilstrækkeligt med oplysninger fra regeringen,” siger Sophie Løhde til NB-Økonomi.

Men var Venstre bedre til at dele ud af oplysninger, da I havde regeringsmagten?

“Ja. Tag eksempelvis udspillet til reform af udligning. Her sikrede vi, at der var et sagligt og fagligt ordentligt grundlag for debatten ved at offentliggøre Finansieringsudvalgets store og grundige arbejde på 281 sider,” siger Sophie Løhde og fortsætter:

“Nu har vi fået regeringens kulørte udspil på i alt 29 sider, hvoraf 12 er helt fyldt ud af fotos eller grafikker. Det er jo til grin!”

V vil gerne være med
 

Sophie Løhde understreger, at Venstre meget gerne vil være med i et forlig om en ny udligningsreform. 

“Grundlæggende har jeg jo ’ja-hatten’ på i de her forhandlinger, som jeg går til konstruktivt og kritisk. Det er en meget stor og vigtig opgave at få en god udligning i Danmark, og det vil Venstre også gerne tage ansvar for,” siger Sophie Løhde. 

Hun håber på, at der allerede på søndag kommer gang i forhandlinger om reformen. 

“Jeg forventer, at vi nu får flere af de bagvedliggende beregninger udleveret fra regeringen, så vi på søndag kan sætte os til forhandlingsbordet,” siger hun. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her