Nu får partierne de rigtige tal for effekt af udligning

Del artiklen:
Regeringen beklager, at den ikke har fortalt de politiske partier, at der var foretaget korrektioner i de tal for effekterne af dens forslag til udligningsreform, som regeringen udleverede til de politiske partier for snart to uger siden.
Regeringen beklager, at den ikke har fortalt de politiske partier, at der var foretaget korrektioner i de tal for effekterne af dens forslag til udligningsreform, som regeringen udleverede til de politiske partier for snart to uger siden. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regeringen har nu udsendt de rigtige tal for effekt af udligningsreform efter NB-Økonomis afsløring af skjult korrektion. Langt flere kommuner – 78 – får bedre eller dårligere effekt end tidligere oplyst.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) sendte i aftes klokken 20.34 en beklagelse til de politiske partier vedhæftet en opgørelse af den reelle effekt af regeringens forslag til en udligningsreform i forhold til kommunernes faktiske udligning i 2020.

Det sker, efter NB-Økonomi torsdag afdækkede, hvordan regeringen havde hemmelighedholdt, at de hidtil fremlagte tabeller ikke – som angivet i overskriften – oplyste om effekten for de enkelte kommuner i forhold til 2020, men derimod effekten i forhold til kommunernes udligning i 2020 korrigeret for udsving i et særlig kriterie for faldende folketal.

Regeringens nye tal viser imidlertid, at korrektionen har en mere vidtgående indflydelse på tallene, som betyder, at alle kommuner bliver påvirket. Årsagen er, at korrektionen også påvirker de særlige regler, som lægger et loft over, hvor meget kommunerne kan tabe på reformen i den ordinære udligning inden en række særlige puljer.

Det betyder, at effekten af korrektionen især for et mindre antal yderkommuner er blevet opvejet af en større kompensation. I og med at de øvrige kommuner skal betale denne kompensation, så er det ikke bare 33 kommuner, der bliver påvirket, som NB-Økonomi skrev i går, men derimod 78 kommuner.

Læs også: Pas på tallene. Der er stadig skjulte korrektioner

Nedenfor kan du se de nye tal fra regeringen samt afvigelsen i forhold til de beregninger, som NB-Økonomi bragte i går.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her