Minister beklager efter NB-Økonomis afsløring af skjulte korrektioner

Del artiklen:

Mindre end et halvt døgn efter NB-Økonomi afslørede store effekter af skjult korrektion i tal for udligningsreform sendte Astrid Krag (S) en utvetydig beklagelse til de politiske partier.

Af Arne Ullum, [email protected]

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) sendte i aftes klokken 20.34 en beklagelse til de politiske partier. Det skete bare ti timer, efter NB-Økonomi torsdag kunne afsløre, at regeringen – uden at fortælle om det – havde korrigeret tallene i tabellen over effekten af regeringens forslag til en udligningsreform for de enkelte kommuner.

“Det er vigtigt at understrege, at regeringen opfatter beregningerne i udspillet som retvisende, men opgørelsesmetoden burde have fremgået eksplicit af de fremlagte kort og tabeller og ikke kun af den detaljerede modelbeskrivelse. Det skal jeg beklage ikke var tilfældet,” skriver Astrid Krag i sin mail til partierne.

Hele sagen handler om en tabel over de kommundefordelte effekter af regeringens forslag til en udligningsreform. Tabellen har været det afgørende for alle kommuner, ligesom den har været helt central for den offentlige debat om reformen.

Men nu bekræfter ministeren, at tabellen ikke som angivet fortæller om effekten af reformen i forhold til kommunernes faktisk udligning i 2020, men derimod om effekten i forhold til et korrigeret udgangspunkt, hvor ministeriet blandt andet har udjævnet udsving i udligning for et særligt kriterie for faldende folketal.

Dermed har en stor del af den offentlige debat om reformen været baseret på forkerte tal. Eksempelvis viser det sig nu, at hovedstadskommunernes udligning til resten af landet ikke stiger med 1,4 milliarder – som hidtil angivet – men derimod med 1,6 milliarder kroner.

For enkelte kommuner er der også store afvigelser. Mens kommunalbestyrelse og embedsmænd i Varde Kommune har troet, at de hverken vandt eller tabte på reformen i forhold til den faktiske udligning i 2020, så viser de ikke korrigerede tal, at kommunen reelt taber 38,6 millioner kroner.


SF: Regeringen er træg

I regeringens støtteparti SF har man ikke ligefrem haft oplevelsen af, at Astrid Krag og regeringen har været rundhåndet med oplysninger og detaljer i udspillet til udligningsreform. SF’s kommunalordfører Charlotte Broman Mølbæk siger til NB-Økonomi:

“Jeg har påpeget over for ministeren, at det er gået noget trægt med at give os oplysninger om forslaget til udligningsreform. Så det er rigtig godt, at vi nu lige så stille får flere oplysninger og tal fra regeringens udspil.”

Adspurgt om hun har tillid til, at partierne får fyldestgørende oplysninger fra regeringen angående udligningsreform pointerer Charlotte Broman Mølbæk, at SF ”på ingen måde er ved at bakke ud af forhandlingerne” og siger:

”Man skal passe må med at lægge for mange negative motiver ind i forhandlinger, som vi knap nok er gået i gang med.”

Ministeren fastholder at offentliggjorte tal er mest retvisende

Ministeren fastholder i sin mail og de medsendte bilag, at regeringens korrektion af kommunernes udgangspunkt i 2020 giver det mest korrekte billede af reformens effekt.

“Hvis der var taget udgangspunkt alene i kriteriet fra det seneste år, 2020, kunne det give et skævt billede af de mere langsigtede konsekvenser af udspillet,” hedder det i et vedhæftet notat.
 
Argumentet fra embedsmændene er, at oprydning i CPR-registre har givet store udsving, som ville påvirke de enkelte kommuners tab og gevinster markant. Særlig fremhæves det:

  • Norddjurs Kommune med en isoleret gevinst på omkring 85 mio. kr. i 2020 ift. 2019 
  • Varde Kommune med en isoleret gevinst på omkring 50 mio. kr. i 2020 ift. 2019 
  • Frederiksberg Kommune med en isoleret gevinst på omkring 120 mio. kr. i 2020 ift. 2019 
  • Hjørring Kommune med en isoleret gevinst på omkring 40 mio. kr. i 2020 ift. 2019 
  • Gentofte Kommune med en isoleret gevinst på omkring 70 mio. kr. i 2020 ift. 2019 

Embedsmændene påpeger i notatet særligt, at især de hovedstadskommuner ville få et kunstigt højt tab.

“Frederiksberg og Gentofte Kommuner ville fx have fået beregnet et noget større tab ved en beregning med udgangspunkt i kriterieværdien for 2020.”

Uagtet regeringens beklagelse og de nye offentliggjorte tabeller, så har kommunerne og offentligheden fortsat ikke fået et komplet billede af effekten af reformen. Det skyldes, at effekten af en række andre forudsætninger og korrektioner fortsat holdes skjult for såvel kommunerne som offentligheden.

Læs også:
Pas på tallene: Der er stadig skjulte korrektioner

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her