Kommentar: Hemmelighedskræmmeri er gift for tillid til udligningsforhandlinger

Del artiklen:
(Arkivfoto)
(Arkivfoto) - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Med hemmeligholdelsen af korrektioner i de kommunefordelte tabeller over effekterne af udligningsudspillet har regeringen handlet usædvanligt dumt, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar. Han opfordrer regeringen til at lytte mere til embedsmændene.

Af Arne Ullum, [email protected]

Efter regeringen i forrige uge imponerede med en offensiv lancering af sit forslag til en udligningsreform er alt tilsyneladende gået galt.

Årsagen er, at et uforklarlig hemmelighedskræmmeri har skabt så meget usikkerhed om effekten af regeringens udspil til en udligningsreform, at både borgmestre og forhandlingspartnere på Christianborg har mistet tilliden til de informationer, som regeringen giver.

Med sagen om de hemmeligholdte korrektioner af udgangspunktet for beregningen af effekten af udligningsreformen har regeringen bevæget sig fra hemmelighedskræmmeri til misinformation. Det er i hvert fald oplevelsen hos mange borgmestre, som har udtalt sig om reformen i tillid til, at de kunne stole på de tabeller, som viste, hvor meget kommunen ville vinde eller tabe i forhold til deres økonomiske situation i 2020.

I researchen til dagens artikler har NB-Økonomi ikke stødt på nogen, som kunne pege på et godt motiv til hemmeligholdelsen. De misvisende tal i kommunetabellen har ramt helt tilfældigt mellem kommunerne, og dermed har hemmelighedskræmmeriet angiveligt kun skadet regeringen.

Regeringen forærer Sophie Løhde en politisk sejr

Sagen om de misvisende tabeller vil for mange stå som beviset på, at Venstres topforhandler Sophie Løhde ikke bare spillede Christiansborg-taktik, da hun truede med, at Venstre ville udeblive fra forhandlingerne, hvis ikke regeringen lagde alle informationer om reformen åbent frem.

Hvis nogen i regeringen havde drømt om, at Venstres borgmestre skulle lægge pres på Løhde for at dæmpe den skarpe retorik, så kan de med de misvisende kommunetabeller godt glemme det. Sophie Løhde vil tværtimod stå som politikeren, der gennemskuede regeringens forsøg på at misinformere offentligheden og især kommunerne.

Der er tilsyneladende kun en god forklaring på det morads og den mistillid, som det er lykkedes regeringen at få skabt, inden forhandlingerne overhovedet er gået i gang.

Det handler om, at spindoktorerne og de politiske rådgivere har kørt lanceringen af reformen uden at søge støtte fra de embedsmænd, som forstår både kommunerne og den kommunale udligning på et langt mere sofistikeret niveau.

Og det er ekstra uforståeligt, efter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på kort tid er kommet i åben konflikt med KL, fordi hun i taler og debatindlæg ifølge mange borgmestre har bevist en uforståelig mangel på viden om kommunernes forhold.

Læs også:
Arne Boelt: Jeg krøb længere og længere ned i stolen

Læs også:
Damm: Ministertale må medføre øget tilskud til landkommuner

Embedsmændene har handlet klogt ved at korrigere for udsving

For sagen handler ikke om, at embedsmændene har gjort noget forkert eller kritisabelt ved at korrigere udgangspunktet for kommunetabellerne med de stærke udsving i kritieriet for faldende folketal.

Det er sund fornuft af flere årsager.

Først og fremmest giver tabellerne i den modererede form et mere sandfærdigt billede af den langvarige effekt for de enkelte kommuner, fordi man udjævner tilfældige udsving i det meget ustabile kriterie for faldende folketal.

For det andet ville en manglende korrektion betyde, at kommuner, som har opnået støtte fra puljen for faldende folketal gennem en forsinket og pludseligt oprydning i cpr-registrene, kunne opnå kunstigt store tab og dermed politisk sympati.

Den eneste, men også alvorlige fejl, er, at regeringen undlod at fortælle læserne af tabellen om korrektionen af udgangspunktet for beregningen af effekten ved den nye udligning.

Hvis tabellen havde været sendt til Folketinget i form af et formelt svar, så havde der med rette været tale om misinformation af Folketinget.

Nu er der kun tale om misinformation af offentligheden, kommunerne og de øvrige partier på Christiansborg. Det er ikke ulovligt, men usædvanligt dumt, hvis man gerne vil have et succesfuldt forhandlingsforløb, som kan munde ud i et bredt flertal bag en reform.

Læs også:
Kritik af minister: Han forstår ikke den kommunale økonomi