Hemmelighedskræmmeri på vej til at udløse krise i udligningsforhandlinger

Del artiklen:
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er utilfreds med, at partiet fortsat ikke har adgang til informationer om indholdet i den udligningsreform, som regeringen lancerede for to uger siden. (Arkivfoto)
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er utilfreds med, at partiet fortsat ikke har adgang til informationer om indholdet i den udligningsreform, som regeringen lancerede for to uger siden. (Arkivfoto) - Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Venstres topforhandler har ‘svært ved at se, at vi kan forhandle fredag’. Dermed er forhandlingerne på vej ud i sin første krise, inden de er gået i gang.

Af Arne Ullum, [email protected]

Venstre skærper nu sine trusler om simpelthen at udeblive fra et forhandlingsmøde fredag om den kommunale udligning, som regeringen har inviteret partiet til.

Årsagen er ifølge Venstres politiske ordfører Sophie Løhde, at partiet fortsat ikke har fået adgang til informationer om indholdet i den reform, som regeringen lancerede for to uger siden.

“Vi har stadig kun modtaget brudstykker. Det er helt urimeligt, og vi kan ikke acceptere regeringens fortsatte hemmelighedskræmmeri,” skriver hun i en SMS til NB-Økonomi. “Jeg har med andre ord svært ved at se at vi kan forhandle fredag, når vi stadig ikke har modtaget ovenstående.”

Stridens kerne er, at Venstre kræver adgang til de bagvedliggende data, definitioner og beregninger for hver enkelt ændring i udligningssystemet på kommuneniveau. Dvs. en tabel fordelt på alle landets 98 kommuner partiet kan se de byrdefordelingsmæssige virkninger af hver enkelt ændring og justering i regeringens forslag.

“Det har vi stadig ikke modtaget. På trods af gentagne rykkere,” skriver Sophie Løhde.

Det betyder ifølge Løhde, at Venstre endnu ikke har afleveret sine detaljerede spørgsmål til regeringens reform, som ellers ifølge tidsplanen skulle have været indleveret senest fredag middag, så embedsmændene kunne nå at svare inden forhandlingerne for alvor skulle igang fredag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her