Regeringen giver indvandrertunge kommuner 900 mio. kr. mere, end eksperter anbefaler

Del artiklen:

Ekstra penge til indvandrertunge kommuner kommer fra kommuner med færre indvandrere end gennemsnittet. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Nye oplysninger om detaljerne i regeringens forslag til en reform af den kommune udligning viser, at regeringen vil give de indvandrertunge kommuner cirka 900 millioner kroner mere i tilskud end regeringens egne eksperterne har anbefalet på baggrund af analyser af kommunernes faktiske ekstraomkostninger til ikkevestlige indvandrere.

Regeringens fremmeste eksperter om udligning i det såkaldte Finansieringsudvalg under Social- og Indenrigsministeriet anbefalede så sent som i 2018, at man skulle halvere tilskuddet i den særlige udlændingeudligning fra de nuværende 5,2 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner. Begrundelsen var, at kommunerne er blevet kompenseret for udgifterne til ikkevestlige indvandrere to gange.

Den anbefalede reduktion ville give de indvandrertunge kommuner cirka 489 millioner kroner mindre, mens kommuner med færre ikkevestlige indvandrere end gennemsnittet ville spare et tilsvarendebeløb.

Regeringen har imidlertid valgt kun at reducere udlændingeudligningen med 900 millioner kroner, og dermed kun tage cirka 169 millioner fra de indvandrertunge kommune – altså cirka 320 millioner mindre end embedsmændene havde anbefalet.

Penge fra kommuner med færre ikkevestlige indvandrere

Men nu viser interne notater, at regeringen yderligere vil give de indvandrertunge kommuner cirka 596 millioner kroner ekstra ved at hæve værdien af den udligning, som kommuner med mange ikkevestlige indvandrere får fra den generelle kommune udligning. 

Dermed giver regeringen altså de indvandrertunge kommuner i alt cirka 900 millioner kroner mere til at dække deres udgifter til indvandrere end embedsmændene har anbefalet. Pengene kommer fra kommuner, som har færre ikkevestlige indvandrere end gennemsnittet.

Regeringen begrunder de ekstra penge til indvandrerkommunerne med følgende tekst i sit udspil:

“Disse kommuner har ofte mange udgifter til at bekæmpe parallelsamfund, ekstra danskundervisning, jobindsats, kriminalitetsbekæmpelse, tolkning, sprogstimulering i dagtilbud mv.”

Det oplyses til NB-Økonomi fra centralt placerede kilder, at ovenstående er udryk for et rent politisk valg, og at der ikke foreligger en ny analyse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her