Sådan hjælper regeringen S-kommuner med over en kvart milliard

Del artiklen:

Regeringen har meget usædvanligt valgt at ændre udligningen på to punkter uden faglige analyser. Se her, hvordan det gavner centrale S-kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Regeringen har på to centrale områder valgt at se bort fra de analyser, som udligningseksperterne i det såkaldte Finansieringsudvalg under Social- og Indenrigsministeriet har brugt titusindvis at timer på at gennemføre.

I stedet for at følge eksperternes analyse og råd, så har regeringen ifølge centralt placerede kilder valgt at træffe en politisk beslutning om at gennemføre ændringer, som alene på to områder giver socialdemokratisk ledede kommuner en samlet fordel på 265 millioner kroner.

Pengene er især gået fra landkommuner som eksempelvis Assens, Stevns, Brønderslev, Skanderborg, Hedensted og Rebild.

De to ordninger som flytter pengene er:

Udlændingeudligningen: Her har regeringen valgt ikke at følge eksperternes råd om at reducere den særlige udligning til kommuner med mange ikke-vestlige indvandrere med 2,6 milliarder kroner, men alene med 900 mio. kroner.

Læs også:
Favorisering af indvandrertunge sikrer Vestegnen og København 190 millioner kroner

Vægten af det sociale udgiftsbehov: Her har eksperterne hidtil anbefalet en fastfrysning på det eksisterende niveau, men regeringen har valgt at hæve det med 1,25 procent i forhold til 2020 niveauet. Udover at hjælpe de allermest socialt belastede kommuner, så gavner det især de fire store universitetsbyer, fordi det af meget tekniske årsager tager penge fra kommuner med mange børn og ældre og flytter dem til kommuner med mange 20-59 årige, hvilket i praksis vil sige de fire store universitetbyer.

Læs også:
Regeringen glemte en del af sandheden om justering af scoioøkonomisk procentsats i udligningen

Derudover har det skabt opmærksomhed, at regeringen har valgt at ændre udligningen af selskabsskat. Årsagen er, at ændringen primært syntes at tjene et politisk formål.

Ændret udlignings af selskabsskatten: Umiddelbart giver den ikke den samlede gruppe af S-kommuner en fordel, ligesom eksperterne ikke på dette område har givet nogen klar anbefaling. Men ændringen tiltrækker sig opmærksomhed, fordi den opfylder to andre åbenlyse politiske formål. Dels giver den ekstra penge til København og dels tager den penge fra de to S-kommuner, Ballerup og Gladsaxe, som uden ændringen ville stå til at blive ekstremt velhavende. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her