BedreBalance fremlagde udligningsforslag for Folketinget

Del artiklen:
Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg og Torben Hansen fra Randers i interview med TV2 efter de torsdag fremlagde BedreBalances krav til en udligningsreform for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg og Torben Hansen fra Randers i interview med TV2 efter de torsdag fremlagde BedreBalances krav til en udligningsreform for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg. - Foto: BedreBalance

Provinskommuner fremlagde torsdag endnu engang krav om afskaffelse af hovedstadsudligning.

Af Arne Ullum, [email protected]

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), og kollegaen fra Randers, Torben Hansen (S), havde i går foretræde for Folketinget Social-og Indenrigsudvalg, hvor de fremlagde provinskommunernes krav om afskaffelse af den særlige hovedstadsudligning som led i den kommende udligningsreform.

“Vi præsenterede BedreBalances forslag om, at man udbreder hovedstadsudligningen til hele landet, så alle landets kommuner er omfattet af de samme vilkår og har nogenlunde lige muligheder for at levere samme service for nogenlunde samme skat,” siger Jesper Frost Rasmussen.

Han siger, at udvalget lyttede meget interesseret til forslaget og havde nogle meget kvalificerede spørgsmål bagefter.

“Det siger mig, at de i hvert fald godt kunne se nogle af de pointer, vi kom med. Når det er sagt, så var der selvfølgelig også nogen, der begyndte at spørge til, at det her kan have nogle store byrdemæssige konsekvenser, og spurgte om man kunne man forestille sig, at det kræver en overgangsordning. Og ja, det kan man godt, fordi nogle kommuner skal sætte skatten op og andre skal sætte skatten ned, hvis man skal have indfaset en model, som den BedreBalance foreslår,” siger Jesper Frost Rasmussen.

Muligheden for mellemløsning

Det er langt fra første gang, at BedreBalance fremfører kravet om nedlæggelsen af hovedstadsudligningen, men alligevel valgte organisationen at fremføre kravet om en total afskaffelse fremfor en reduktion af hovedstadsudligningens vægt.

“Vi præsenterede BedreBalances tilgang, som er en fuld udbredelse eller en afskaffelse af hovedstadsudligningen, og så må forhandlerne på Christiansborg afgøre, hvordan man skal løse det her. Det rigtige er at afskaffe hovedstadsudligningen, men det kan man godt gøre over tid, hvis det er det, man ønsker,” lød det fra borgmesteren i bilen på vej hjem til Esbjerg.