Kjeld Møller Pedersen: Send sundhedsaftalen i udvalg

Del artiklen:
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Regeringen udskyder sundhedsaftale i op til fire år. Tiden bør bruges til at indsamle erfaringer, siger sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) sendte tirsdag sundhedsreformen et langt stykke frem i tiden, da han i en tale på en konference i KL sagde, at regeringens reformforslag ikke nødvendigvis ligger klart før kommunalvalget i 2021, men dog inden næste folketingsvalg i 2023.

Reformen skal blandt andet afgøre, hvordan forskellige former for behandling og pleje kan flyttes ud fra sygehusene og tættere på borgerne – for eksempel til ambulatorier, lægehuse eller hjem til patienterne selv.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti aftalte sidste år blandt andet at nedlægge regionerne og oprette fem “sundhedsforvaltninger” og 21 “sundhedsfællesskaber”, men med regeringsskiftet i sommer blev aftalen kasseret, og S-regeringen har ikke hidtil villet lægge sig fast på, hvornår den ville fremlægge sit eget forslag. Der var en almindelig forventning om, at det ville ske i år, men det gør det så næppe.

“Man skal have respekt for faserne i det her. Det kræver en køreplan at få reformeret sundheden. Lige nu er vi i en fase, hvor regionerne, KL og blandt andet patientforeningerne skal inddrages,” sagde Magnus Heunicke tirsdag.

Indsaml erfaringer

Men det er nogle andre end regionerne og KL, man burde inddrage nu, mener professor i sundhedsøkonomi ved SDU, Kjeld Møller Pedersen. Han foreslår, at man nedsætter et ekspertudvalg og lader det indsamle erfaringer fra de sundhedssamarbejder, der allerede findes.

“Jeg synes ikke, erfaringerne med, at KL, regionerne og departementet (i Sundhedsministeriet, red.) sætter sig sammen, er specielt opløftende; det bliver bare den sædvanlige rivalisering og jalousi, og det er ikke nødvendigvis den bedste baggrund for gode løsninger,” siger Kjeld Møller Pedersen.

“Man skulle prøve at sætte udredningsudvalg sammen, som ikke er domineret af parterne. De må gerne deltage, men udvalget skal ledes af en formand, som er udpeget i sin egenskab af at være vidende og kunne lede arbejdet.”

“Jeg håber, at den gode tid, regeringen tilsyneladende vil give sig, bliver brugt til at udarbejde analyser og indsamle baggrundsmateriale. Tendensen er jo rigtig – at man vil aflaste storsygehusene ved at styrke det nære sundhedsvæsen, men ingen har givet gode svar på hvordan, for eksempel på hvordan de 21 sundhedsfællesskaber skal ledes. Her skal vi passe på ikke at dræbe dem med et tungt beslutningslag men lade de sundhedsprofessionelle styre det. Der er gode eksempler at hente i de eksisterende fællesskaber som Randers-klyngen omkring regionshospitalet dér og den tilsvarende Viborg-klynge. Man skulle prøve at samle de erfaringer op, inden man hovedløst kaster sig ud i en reform.”

Er godt i gang

Der er faktisk tid til at tænke sig om før en reform, mener Kjeld Møller Pedersen.

“Jeg støtter, at man ikke laver kissejav om en sundhedsreform eller sundhedsaftale. For hvad skal en sundhedsaftale løse? Groft taget skal den svare på, hvad vi gør med kronikere og den aldrende befolkning. Det er man godt i gang med allerede, og nogle af de forslag, som er fremlagt, er ikke nødvendigvis særligt gode.”

KL er skeptisk over for forslaget om et udvalg.

“Det er vældig klogt at opsamle erfaringer fra det, som findes allerede, men jeg ville blive bekymret, hvis sådan et udvalg bliver en syltekrukke; man kan sætte meget i stå i udvalgsarbejder,” siger KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe.

“Det er ikke sådan, at verden går under i morgen, fordi der ikke sker noget nu, men der er et stort behov for at handle. Der er selvfølgelig en økonomimidiskussion, det er der altid, men denne diskussion handler om behovet for planlægning på meget store sygdomsområder, som er på vej ud af sygehusvæsenet. De bliver flyttet ud bid for bid, når sygehusene planlægger for de næste år. Det er en klog udvikling, som vi også ser i andre lande, men her er der er ingen struktur og planlægning.”

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Danske Regioner.