Gladsaxe appellerer til regeringen og KL

Del artiklen:
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Det er et samfundsmæssigt problem, at bankerne ikke vil leve op til vores leverandørkrav, siger Gladsaxes borgmester. Hun beder KL og regeringen tage dialogen med bankerne.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Gladsaxe beder KL og erhvervsministeren om at tage over, efter at kommunen forgæves har sendt sine bankforretninger i udbud. Det siger borgmester Trine Græse (S), som ikke har nogen planer om et genudbud på mere lempelige vilkår.

”Vi ønsker ikke slække på kravene,” siger hun.

”Vi stiller også krav til andre leverandører om, at de skal leve op til visse sociale og etiske standarder. Og vores borgere har en forventning om, at vi stiller den slags krav.”

Gladsaxe har i sit udbud fulgt de anbefalinger, som KL udsendte i sommer på baggrund af en rapport fra et ekspertudvalg. 

Udvalget – kaldet KL’s bankråd – havde deltagelse af eksterne eksperter og Finans Danmark og blev enige om et sæt ”governance”-regler, som man anbefalede bankerne at følge. Finans Danmark endte dog med ikke at kunne støtte de konkrete anbefalinger til kommunernes kontrakter med bankerne, der derfor blev udsendt af KL alene.

”Jeg sender nu et brev til (erhvervsminister Simon) Kollerup (S) og (KL’s formand Jacob) Bundsgaard og beder dem om at tage dialogen med banksektoren, for vi synes, det samfundsmæssigt er et problem, at vi følger KL’s anbefalinger, og der så ikke kommer nogen bud.”

Vil ikke lempe

Som omtalt andetsteds på NB-Økonomi har også andre kommuner anvendt KL’s retningslinjer, siden de blev udsendt i sommer, og de har lykkedes med at få bud fra pengeinstitutter. Men i hvert fald to af kommunerne, nemlig Struer og Tønder, har anvendt en let modereret udgave af KL’s anbefalinger, hvor man ikke kræver, at bankerne skal betale bod, hvis de svigter deres pligt til at orientere om hvidvasksager og lignende.

Gladsaxe har dog ingen planer om at lempe sine vilkår.

”Nu har kompetente folk i KL’s bankråd kommet med anbefalinger af hvilke krav, vi kan stille til bankerne om at leve op til sociale og etiske standarder. Hvis der er problemer med de anbefalinger, så synes jeg, KL skal kigge på dem, og derfor vi skriver vi til KL. Vi kan ikke som kommune tage politisk stilling til præcis hvordan, man kan formulere kravene til bankerne,” siger Trine Græse.

Så indtil videre fortsætter Gladsaxe med sine to hidtidige bankforbindelser, Nordea og Danske Bank.

”Dem har vi et udmærket samarbejde med, så vi er ikke i en situation, hvor vi er tvunget til at gøre noget. Vi vil gerne afvente, hvad ministeren og KL vil gøre.”