Udligning: Regeringen vil hjælpe de fattigste kommuner

Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Enkelthed og retfærdighed – den kommunale udligning skal forenkles, og den skal hjælpe udkantsområderne, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Landets dårligst stillede kommuner kan se frem til en økonomisk håndsrækning, hvis regeringen kommer igennem med sine ønsker til en udligningsreform.

Det står klart efter statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelser mandag på regeringens første pressemøde i det nye år.

Reformen har høj prioritet for regeringen, og Mette Frederiksen gjorde det klart, at forhandlingerne bliver vanskelige, fordi der vil skulle flyttes penge fra ét sted til et andet; nogen kommer til at miste på reformen.

“Vi forventer ikke på udligningsreformen at komme til at gøre alle glade, og der er nok ikke nogen borgmestre, der kommer til at takke os for den opgave, og jeg tør da ikke garantere, at vi ender med at kunne lave en aftale,” sagde statsministeren.

“Det hænger sammen med to ting. Det overordnede er, at der er behov for et mere enkelt udligningssystem, og der er i vores øjne også behov for et mere retfærdigt udligningssystem, som sikrer, at nogle af de kommuner, der ligger væk fra de store byer og ikke har den vækst, vi ser andre steder, som kan sikre deres borgere et ordentligt velfærdsniveau.”

Med andre ord: Denne gang skal de fattigste kommuner virkelig hjælpes.

Helt nødvendig reform

Mette Frederiksen understregede, at udligningsreformen er en bunden opgave, som endda haster; der er ingen vej uden om at hovedreparere udligningssystemet. Hun appellerede derfor til alle partier om at gå ind i forhandlingerne:

“(Der er), og det ved hele Folketinget godt, simpelt hen nogle nedbrud i vores udligningssystem, som gør, at vi ikke bare kan fortsætte. Hvis vi fortsætter som nu, så bliver den kommunale økonomi stadigt mere og mere skæv, og dermed bliver den opgave, Folketinget skal løse, stadigt større,” sagde statsministeren.

Hu ville ikke lægge sig fast på en deadline for forhandlingerne, “men af hensyn til kommunernes budgetter bør Folketinget lave en aftale ret hurtigt i det nye år, sagde hun.