KL vil kræve flere penge for at indfri ministerkrav om nærhed

Del artiklen:
KL's formand Jacob Bundsgaard forventer, at regeringen er klar til at give kommunerne ekstra penge ved årets kommuneforhandlinger, efter social- og indenrigsministeren på årets KØF-møde har talt imod lukning af små og dyre institutioner.
KL's formand Jacob Bundsgaard forventer, at regeringen er klar til at give kommunerne ekstra penge ved årets kommuneforhandlinger, efter social- og indenrigsministeren på årets KØF-møde har talt imod lukning af små og dyre institutioner. - Foto: to: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Kommunernes Landsforening kræver ekstra penge ved de kommende økonomiforhandlinger for at opfylde ministerønske om ikke at lukke små institutioner.

Af Arne Ullum, [email protected]

KL forventer, at regeringen er klar til at give kommunerne flere penge efter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) torsdag talte varmt for at bevare små lokale kommunale institutioner, selvom det er dyrere end at drive store institutioner.

“Der er ingen tvivl om at det er. noget af det, som man gør sig store bestræbelser på i kommunerne at arbejde for i kommunerne. Men det er lige så klart, at de økonomiske rammer, der har været de sidste år, har trukket i en anden retning. Så der skal jo penge på bordet, hvis man skal indfri den forventning, som man er med til at skabe her,” siger Jacob Bundsgaard til NB-Økonomi.

Astrid Krags ønske til kommunerne kom netop på et KØF, der havde fokus på at skabe balance mellem borgernes forventninger til mere og dyrere offentlig service og de økonomiske rammer, som der. 

“Hvis man taler forventninger op, så skal der flere penge. Det er netop det, som vi har brugt dagen på at diskutere,” siger Jacob Bundsgaard. Ministeren deltog dog ikke i nogen af de diskussioner, da hun ankom kort før sin tale og forlod mødet umiddelbart efter.

Jacob Bundsgaard understreger, at kommunerne gerne vil opfylde ministerens ønske om flere små institutioner, hvis pengene vel at mærke følger med.

“Det er klart, at når man har set små skoler blive nedlagt, små daginstitutioner blive lagt sammen, så er det både fordi, man gerne har ville styrke fagligheden, men det er jo også et økonomisk rationale, der ligger bag det, fordi man ikke har råd til det. Trækker man i den anden retning – og det tror jeg faktisk rigtig mange kommunalpolitikere gerne vil være med til, så kræver det, at man fra regeringen og fra ministerens side lægger nogle penge på bordet ved de kommende økonomiforhandlinger, som kan sikre det. For det kommer ikke af sig selv.”

Præcisering: 9.1. 2020 I underrubrikken og brødteksten på artiklen er indføjet ordet “ønske” istedet for “krav” i omtalen af ministerens tale. Årsagen er, at der ikke er tale om et egentligt krav, som kommunerne skal opfylde, ligesom ministeren i sin tale anerkendte, at der kan være tilfælde hvor der efter ministerns opfattelse kan være gode grunde til at samle institutioner.