Damm: Ministertale må medføre øget tilskud til landkommuner

Del artiklen:
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) forventer, at regeringen giver et særligt tilskud til tyndt befolkede landkommuner efter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har krævet stop for lukning af små kommunale institutioner.
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) forventer, at regeringen giver et særligt tilskud til tyndt befolkede landkommuner efter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har krævet stop for lukning af små kommunale institutioner. - Foto: BilledID: 20190906-120105-L Restriktioner: Headline: Regeringen og Danske Regioner præsenterer økonomiaftale for 2020 Description: KL næstformand Martin Damm (V) til pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet, fredag den 6 september 2019.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Byline: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Ministers ønske om stop for lukning af små kommunale institutioner udløser krav om særtilskud til landkommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) var en af mange borgmestre, som blev overrasket over regeringens ønske om stop for lukning små kommunale institutioner i mindre bysamfund. 

Det var social- og indenrigsminister Astrid Krag, som torsdag lancerede et fokusskift fra stordriftsfordele til nærhedsfordele – uagtet at det vil koste flere penge.

“Det må jo så betyde noget, når man skal lave udligningssystemet. Hvis landkommuner ikke skal affolkes i store områder, så skal de drive små institutioner. Og som ministeren siger, er det jo dyrere. Så må der være det jo være noget strukturelt i, at de kommuner, som har en stor geografi og er tyndt befolket, får et særtilskud til at opretholde små institutioner,” siger Martin Damm.

Han bemærkede også, at ministeren brugte en formulering af formålet for den kommunale udligning, som afviger fra den officielle. 

Ministeren talte om at “udligne de forskelle, som gør at det sværere for nogle kommuner at levere velfærd til deres borgere”, hvilket er en markant afvigelse fra den gældende, som taler om “at sikre kommunerne nogenlunde ensartet økonomisk udgangspunkt for opgavevaretagelsen”. 

Men Martin Damm antager, at det var en talefejl eller en fejl fra de embedsmænd, som har skrevet talen.

Præcisering 9.1. 2020: I første afsnit er det præciseret, at et er ønske og ikke som vi først skrev et krav fra ministeren, at der kommer et stop for lukning af små lokale institutioner.