Kommune: A-kasser har for lempelig sanktionspolitik

Del artiklen:
Foto: Bardur Eklund/Ritzau Scanpix
Foto: Bardur Eklund/Ritzau Scanpix

Haderslev Kommune undrer sig over voldsomme forskelle på a-kassernes brug af sanktioner over for ledige. 3F: Det skal kommunen ikke blande sig i.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Haderslev kommune har påkaldt sig det store fagforbund 3F’s vrede, fordi kommunens politikere ønsker flere sanktioner i A-kasserne. Politikerne mener, at A-kasserne ikke altid straffer ledige, som ikke står til rådighed.

Den politiske melding fremgår af et mødereferat fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, hvor udvalget ønsker at ”opfordre a-kasserne til i højere grad at sanktionere deres medlemmer. Vi kan således af vedlagte se, at der er stor forskel på sanktioneringsgraden mellem fagforeningerne. Dette medfører, at der kan være variation i medlemmernes rådighed på arbejdsmarkedet. ”

Forretningsføreren i 3F’s a-kasse er ifølge 3F’s eget blad, Fagbladet, ”rystet”:

“Det er aldeles uhørt. Det kommer på ingen måde noget politisk udvalg ved, hvordan vi sanktionerer. A-kasserne administrerer efter lovgivningen, også når vi giver en sanktion til et medlem,” siger forretningsfører Eva Obdrup til bladet.

Men her er det, at Haderslev undrer sig over, at lovgivningen kan føre til så forskellige resultater i de enkelte a-kasser. Nogle A-kasser uddeler sanktioner til medlemmerne seks eller otte gange som andre. Og mellem a-kasserne på den ene side og kommunerne på den anden side er der endnu større forskelle; hvor a-kasserne skal sanktionere de forsikrede ledige, er det kommunernes opgave at håndhæve rådighedsreglerne over for de uforsikrede ledige.

Bland jer udenom

”Vi kan følge med i hvor mange indberetninger, vi laver til a-kasserne, hvor vi mener, at der er tale om manglende rådighed. Men så er det jo op til a-kasserne at vurdere, om det skal udløse en sanktion, og når vi så manuelt forholder os til, hvordan a-kasserne agerer, så kan vi se at stor forskel på a-kassernes sanktionsrate,” siger Lotte Nielsen, som er arbejdsmarkedschef i Haderslev Kommune.

”Der har vi bare været nysgerrige på, hvad det er, der giver den forskel. Og det er vores politikere selvfølgelig også optaget af, i og med at kommunerne er med til at finansiere arbejdsløshedsdagpengene. Så vi forsøger at komme i dialog omkring det faktuelle grundlag. Det er kun en politisk og administrativ undren.”

Reaktionen fra 3F’s A-kasse er imidlertid ifølge Fagbladet, at ”kommunen kan undre sig så meget, den vil, men skal ikke blande sig i vores administration.”

Efterlyser data

Lotte Nielsen er samtidig ærgerlig over, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ikke længere offentliggør tal for a-kassernes tildeling af sanktioner.

”Vi har prøvet at granske, hvordan vi ellers kan få fat i oplysningerne.  Eventuelt kunne vi tale med borgerne hver gang, vi har indberettet dem, for at høre, om de så også fik en sanktion af deres a-kasse, men det ville blive meget tidskrævende.”

Lotte Nielsen har spurgt, hvornår oplysningerne igen bliver offentlige.

Vi har talt med Styrelsen (for Arbejdsmarked og Rekruttering, red.) om det, men uden helt at få svar på vores spørgsmål,” siger hun.
Interessekonflikt i a-kasserne

Lotte Nielsen peger på, at problemet kan ligge i selve a-kasse-konstruktionen. 

”Det er kun en hypotese, men vi har drøftet, om det betyder noget, at der kan være interessekonflikt, i og med at a-kasserne jo har de her borgere som medlemmer, og i dag kan borgere flytte frit mellem a-kasserne. Vi påstår ikke, at det er sådan, men vi synes, at det er interessant, at kommunerne som myndigheder sanktionerer langt mere, end a-kasserne gør,” siger hun.

Haderslev ligger med en sanktionsrate på godt 19 procent faktisk selv i den lave halvdel blandt kommunerne; på landsplan er det 23 procent af de jobparate kontanthjælpsmodtagere, som i løbet af et år får en sanktion af deres kommunale jobcenter. Men der er stadig lang vej ned til a-kassernes gennemsnit på 3,7 procent – i 2016, hvor de nyeste tal er fra.

”Vores politikere har ønsket en dialogbaseret tilgang, hvor borgerne inddrages, og med sådan en tilgang er det ikke altid nødvendigt med en sanktion,” forklarer Lotte Nielsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her