Danmarks største kunstsamling bliver landsdækkende

Del artiklen:
Statens Museums for Kunst har digitaliseret den nationale kunstsamling, som nu bliver tilgængelig på en helt ny måde med SMK Open.
Statens Museums for Kunst har digitaliseret den nationale kunstsamling, som nu bliver tilgængelig på en helt ny måde med SMK Open. - Foto: SMK - foto fra hjemmesiden.

Ved hjælp af kunstig intelligens bliver 40.000 værker fra Statens Museum for Kunsts samling nu tilgængelig for alle uanset bopæl.

Af Lene Vind, [email protected]

Kunsten skal sættes fri, er en af visionerne for Statens Museum for Kunst (SMK), der ligger inde med hele landets fælles kunstsamling i København. 

29. november bliver den store kunstsamling virkelig tilgængelig for museerne, bibliotekerne, skolerne og kunstinteresserede i de områder af landet, som ligger længst fra København, og det sker i form af en onlinesamling. Siden 2016 har museet arbejdet på et digitalt projekt med titlen SMK Open. Projektet skal gøre museets samling og digitale materiale tilgængeligt på en bred vifte af platforme og skal sikre, at alle, uanset bopæl, får mulighed for at udforske og benytte museets kunstsamling og dets data. Projektet har fået støtte fra Nordea-fonden. “Vi arbejder hele tiden på at gøre museets samling relevant og tilgængelig for så mange som muligt. Nu bliver det forhåbentlig lettere for alle, der vil opleve eller bruge samlingen digitalt – også for dem, der måske vil søge mere intuitivt og ikke har taget stilling til, hvilken konkret kunstner eller kunsthistorisk periode, de er interesseret i,” siger Jonas Heide Smith, der er leder af SMK Digital.
Brug kunsten 

Med SMK’s nye onlinesamling kan man ganske gratis downloade de af museets digitaliserede værker, som ikke længere er beskyttet af ophavsretten. Det gælder eksempelvis værker af Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og mange flere. Disse værker kan downloades i høj opløsning, så de kan trykkes på alt fra plakater til sofapuder og benyttes i bøger, forskningsartikler, skoleopgaver. Der kan laves pop-up-udstillinger i forskellige sammenhænge, og i takt med at flere samlinger digitaliseres opstår der andre muligheder. Jonas Heide Smith fortæller, at hvis man fx bruger app’en Vizgu (https://www.smk.dk/article/vizgu/) på Skagens Museum og scanner et Krøyer-maleri, kan man også se værker af Krøyer fra SMK’s samling.  Fri adgang til interface

Nordea-fonden har støttet projektet med at stille hele Danmarks kunstsamling til fri benyttelse med 11,7 mio. kroner. Og for at alle får mulighed for at bane deres egen vej ind i kunstens verden og trække informationer fra SMK’s samling af viden og materiale, har SMK frigivet det API (Application Programming Interface), den nye onlinesamling er baseret på. På den måde får brugerne adgang til det bagvedlæggende data, som de frit kan arbejde videre med. Ved brug af API’et kan både privatpersoner og virksomheder skabe deres egne apps, hjemmesider mm. baseret på SMK’s data. De services, der udvikles, vil være direkte koblet op på API’et og bliver derved automatisk opdateret med den nyeste information, så snart SMK opdaterer data om samlingen. Allerede nu ligger en betaversion af API’et klar. Det kan findes på smk.dk/api   Den nye onlinesamling kan fra 29. november findes på open.smk.dk