Hver fjerde kommunaldirektør er skiftet ud på under to år

Del artiklen:
Frederiksberg Kommune er en af de 24, der har udskiftet kommunaldirektøren de seneste to år. (Arkivfoto)
Frederiksberg Kommune er en af de 24, der har udskiftet kommunaldirektøren de seneste to år. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Risikoen for at blive fyret som kommunaldirektør er størst, hvis borgmesterposten overtages af en partifælle til de tidligere, viser forskning på området.

Af Arne Ullum, [email protected]

Hver fjerde kommunaldirektør er blevet skiftet ud siden de ny byråd tiltrådte efter valget i januar 2018.

24 kommuner har udskiftet kommunaldirektøren siden – og i syv af tilfældene er der tale om en afskedigelse. Det viser en opgørelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget på baggrund af pressemeddelelser fra kommunerne og medieomtale.

Medmindre der kommer yderligere udskiftninger i resten af november og december måned, så vil niveauet i første halvdel af denne valgperiode stort set svare til gennemsnittet siden kommunalreformen i 2007, hvor der i gennemsnit er skiftet 11,5 kommunaldirektører om året, viser forskning som blandt andre lektor, ph.d. Niels Opstrup fra Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet har udført.

Men det nye niveau er ifølge Niels Ostrup højere end før kommunalreformen, og det skyldes ifølge forskeren, at jobbet som kommunaldirektør er blevet mere krævende.

“Det er blevet meget mere komplekst at være kommunaldirektør siden strukturreformen i 2007, hvor kommunerne blev større. Det kan betyde, at man giver hurtigere op, og samtidig ser vi generelt en meget større mobilitet på arbejdsmarkedet. Endelig opfattes stillingen som kommunaldirektør ikke længere som en slutstilling,” siger han til Danske Kommuner.

Ønsker om en anden profil

En af de mere markante fyringer var på Frederiksberg, hvor kommunen efter syv år sagde farvel til Torben Kjærgaard, der kom fra en fortid i blandt andet Finansministeriet.

“Fremadrettet har kommunen et ønske om en anden profil i stillingen, og på den baggrund har magistraten besluttet at indstille til kommunalbestyrelsen, at samarbejdet ophører,” hed i pressemeddelelsen fra kommunen.

Blot få måneder forinden – i marts – var Simon Aggesen (K) blevet udpeget som ny borgmester efter Jørgen Glenthøj (K). 

Forskningen viser, at nye borgmestre ikke generelt er hurtigere til at fyre kommunaldirektøren, men det gælder ikke, hvis den nye borgmester er partifælle med den tidligere borgmester.

“Hvis der kommer en ny borgmester fra samme parti som den tidligere, er der større sandsynlighed for at kommunaldirektøren også bliver skiftet ud. Faktisk større end hvis den nye borgmester er fra et andet parti, “siger Niels Opstrup til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her