Først tabte han 43 mio. på otte borgere – nu får han 25 mio. for 268 borgere

Del artiklen:
Borgmester Søren Steen Andersen (V) fra Assens har oplevet absurde effekter af det kommunale udligningssystem.
Borgmester Søren Steen Andersen (V) fra Assens har oplevet absurde effekter af det kommunale udligningssystem.

Assens’ borgmester kritiserer tilfældige udsving i udligning: Borgerne forstår det ikke, siger han.

Af Arne Ullum, [email protected]

Sidste år skrev Assens sig ind i historien om mærkværdigheder i den kommunale udligning, da kommunen tabte 43 millioner kroner i udligning, fordi kommunen havde haft en vækst i antallet af borgere på otte personer over fem år, og dermed lige præcis røg ud af den særlige pulje for faldende folketal.

Nu viser det sig, at den stigning var en enlig svale, og derfor kan Assens nu se frem til igen at få penge fra puljen. Men denne gang bliver gevinsten noget mindre, selvom kommunen nu kan fremvise et fald i folketallet over de seneste to år på 268 borgere.

“Alle mønter er velkomne. Men det her bekræfter det store billede af et udligningssystem, der ikke virker, fordi det er tilfældigheder, som afgør om vi får penge eller ej. I kommunerne skal vi have et mere stabilt grundlag at lægge budget på, for det giver alt for meget støj i forhold til borgerne at vores budgettering bliver så kortsigtet på grund af udligningssystemet,” siger borgmester Søren Steen Andersen (V).

Forklaringen på, at otte borgere kan koste 43 millioner kroner og 268 borgere kun kan forvente at give cirka 25 millioner er relativ kompleks.

Et spørgsmål om otte personer

Den primære forklaring er, at det er summen af de årlige nettofald, som udløser tilskud,

Og da Assens folketal er gået op og ned de seneste år, så ville Assens have fået udligning for 421 borgere i 2019, hvis blot kommunen havde haft et fald i folketallet på 1 borger fra 2013 til 2018 – som var de afgørende år for udligningen i år. De 421 borgere ville have udløst et tilskud på 43 millioner kroner – hvis altså bare Assens’s folketal havde været otte personer mindre pr. første januar 2018.

Læs også:
Otte tilflyttere koster Assens Kommune over 40 millioner kroner

I 2021 kan Assens se frem til at få støtte efter et andet kriterium, som siger, at hvis kommunen har haft et fald i folketallet på mere end 0,5 procent de seneste to år, så får kommunen støtte for de samlede årlige nettofald de seneste to år – og det tegner altså til at blive 268.

Det er den slags tilfældigheder, som det ifølge Søren Steen Andersen er helt umuligt at forklare borgerne. Det store tab på udligningen i år har blandt andet medført, at kommunen har skåret kraftigt ned på rengøringen til de ældre.