Frederiksberg ryger ud af pulje for faldende folketal

Del artiklen:

I 2021 er det, med stor sikkerhed, slut med ekstra udligning til Frederiksberg for faldende folketal, viser nye folketal.

Af Arne Ullum, [email protected]

Frederiksberg Kommune mister i 2021 sin status som økonomisk belastet kommune på grund af faldende folketal.

Ifølge de nye folketal vil Frederiksberg, målt over to år, formentligt få en fremgang i folketallet på over 500 målt over to år og dermed mister kommunen omkring 117 milllioner kroner  i kommunal udligning fra 2020 til 2021.

Det vakte store protester, især blandt udkantsborgmestrene, da det stod klart at en af landets rigeste kommuner, Frederiksberg, kunne få støtte for faldende folketal. Det skyldtes især, at tilskuddet blev udløst, fordi Frederiksberg Kommune havde ryddet op i CPR-registreret og fundet et stort antal udlændinge, som angiveligt ikke havde boet i kommunen i mange år. Havde de pågældende borgere været udmeldt af folkeregisteret løbende, så ville kommunen formentligt aldrig have haft et fald i folketallet, som berettigede til ekstra tilskud.

Læs også:
Borgmester skærper krav om stop for 300 mio. til Gentofte og Frederiksberg

Det viste sig senere, at Frederiksberg formentligt hverken havde færre eller flere såkaldte spøgelsesborgere end andre kommuner, men at kommunen blot var en af de første til finde og rette fejlene. Efter omtale af de mange spøgelsesborgere på Frederiksberg her på NB-Økonomi iværksatte det daværende Økonomi- og Indenrigsministerium en undersøgelse af CPR-registreringen, som endte med en lodret ordre til alle kommuner om at rydde op.

Frederiksberg-sag udløste undesøgelse

Frederiksberg gennemførte den særlige oprydning i 2017 og 2018. Da kommunen underliggende har en svag vækst i folketallet, og tabet i relation til udligning for Frederiksbergs tilfælde blev opgjort over to år, så vil effekten af faldet i folketallet i 2017 ebbe ud, når udligningen for 2021 skal beregnes.

Læs også:
Usædvanlige ændringer i udvandring bag faldende folketal i tre vinder-kommuner