Kommunerne er langt fra målet for seniorførtidspension

Del artiklen:
(Arkiv) Så glade var den tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han i maj i år kunne præsentere en aftale om seniorpension. Han havde ud over støttepartierne DF, K og LA også De Radikales Morten Østergaard med sig. Siden tilsluttede den nuværende S-regering sig forslaget.
(Arkiv) Så glade var den tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han i maj i år kunne præsentere en aftale om seniorpension. Han havde ud over støttepartierne DF, K og LA også De Radikales Morten Østergaard med sig. Siden tilsluttede den nuværende S-regering sig forslaget. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Seniorordningen skal administreres af kommunerne midlertidigt i et år, og det bliver et travlt år. Loven ventes klar til brug 1. januar.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Ny seniorordning vil sende mere end tyve gange så mange på tidligere pension, end det er lykkedes skiftende regeringer med den hidtidige seniorførtidspension.

Over 17.000 borgere skal ifølge den politiske aftale være omfattet af seniorpension i 2025. Målet med den nuværende seniorførtidspension var, at 8.000 skulle være på ordningen i 2020. Det seneste tal fra Finansministeriet viser dog, at kun 736 personer var på seniorførtidspension i 2018.

Ovenstående handler om borgere, der forventes at være i ordningen. Noget andet er borgere, der har fået tilkendt seniorførtidspension. Det tal er næsten dobbelt så stort, hvilket især skyldes, at mange seniorførtidspensionister er gået på folkepension.

Stigning i kommunale visitationer er ikke nok

Statistik over, hvor mange der aktuelt er på seniorførtidspension, er ikke offentligt tilgængelige. Det er til gengæld antallet af bevilgede seniorførtidspensioner på Jobindsats.dk.

Her kan man se, at 586 borgere siden 1. januar i år har fået tilkendt seniorførtidspension. Det er 50 procent flere end i hele 2018 (se tabel nedenfor). Stigningen startede i 2. kvartal med næsten en fordobling af tilkendelserne, og 3. kvartal lå på omtrent samme niveau. Hvis den tendens fortsætter, vil der i hele 2019 være sket en fordobling til godt 600 tilkendelser ved årets udgang.

600 tilkendelser om året er dog stadig langt fra målet. Og med den nye seniorpension bliver det helt utilstrækkeligt, hvis der i 2025 skal være godt 17.000 på seniorpension.

Læs hele historien på NB-Beskæftigelse:

Læs også:
Ny lov vil sende mere end 20 gange så mange på seniorpension