Kommuner fik flyttet anlæg over på servicerammen

Del artiklen:
KL's formand Jacob Bundsgaard roser kommunerne for at have sikret overholdelse af både service- og anlægsrammen på trods af den meget korte tid til at udarbejde budgetterne i år.
KL's formand Jacob Bundsgaard roser kommunerne for at have sikret overholdelse af både service- og anlægsrammen på trods af den meget korte tid til at udarbejde budgetterne i år.

KL melder nu ud, at kommunerne overholder både anlægs- og serviceramme. Alt tyder på, at der er flyttet anlæg over på drift.

Af Arne Ullum, [email protected]

Alle landets kommuner har nu lagt budgettet for 2020. De endelige tal for service og anlæg er endnu ikke opgjort, men de indberetninger, som KL har fået fra kommunerne, viser, at kommunerne samlet set holder sig inden for de økonomiske rammer, der er aftalt med regeringen fortæller KL i en pressemeddelelse.

For bare to uger siden var der en overskridelse af anlægsrammen på 450 millioner kroner, og ifølge en række kilder i kommunerne har KL opfordret kommunerne til at gennemgå anlægsbudgettet for poster, som indenfor regnskabsreglerne kunne bogføres som driftsudgifter og dermed bruge af den ledige serviceramme.

KL har ikke offentliggjort tal for, hvor tæt service- og anlægsrammen er på økonomiaftalen, men ifølge NB-Økonomis oplysninger ligger begge meget tæt på rammerne.

Væsentlig anderledes proces

Forklaringen er angiveligt, at den del af servicerammen, som var ubrugt ved de tidligere udmeldinger, er blevet spist op af overflyttede anlægsopgaver og sidste øjebliks ekstrabevillinger i budgetforhandlingerne.

Processen for budgetlægningen har i år været væsentligt anderledes end tidligere pga. folketingsvalget. Det har betydet, at kommunerne har haft kort tid til at komme i mål – både lokalt og under ét.

”Normalt har vi vel lidt mere end 100 dage til at få landet budgetterne. I år har vi haft 41 dage. Det har betydet, at der både lokalt, men også mellem kommunerne, har været utrolig lidt tid til at håndtere og gennemarbejde løsningsforslag. Derfor synes jeg, at vi skylder en stor tak til kommunalbestyrelserne og ikke mindst borgmestrene for, at vi nu er i mål. Det viser et stærkt sammenhold, hvor der er vist stor vilje til at bøje sig mod hinanden for at ramme plet,” siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard..

De endelige budgettal for 2020 for kommunernes service- og anlægsudgifter offentliggøres af Danmarks Statistik til januar.

Rettelse: Kl 14.25 Ved en fejl stod der i en tidligere version, at det var servicerammen, som kommunerne for to uger siden var på vej til at overskride. Det var – som det fremgår af konteksten – anlægsrammen.