Heunicke: Jeg kommer gerne til Silkeborg og taler udgiftspres

Del artiklen:
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Silkeborg Kommune får lejlighed til at forklare sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke om voldsomt stigende socialudgifter, som kræver besparelser på alt – også et populær klippekort.

Af Uffe Gardel, [email protected]

 Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal om kort tid rejse fra København City til Silkeborg, og når han rejser hjem igen, ved han mere om virkeligheden for politikerne i en stor kommune med kraftigt pres på social- og sundhedsudgifterne.

For et par uger siden kritiserede Heunicke, at flere kommuner har valgt at spare på det såkaldte klippekort, en populær ordning som gør det muligt for ældre at spare tid op til hjælp, for eksempel til en udflugt.

Læs også:
Silkeborg ville helst have beholdt klippekortet

”Jeg kan ikke forstå, at der er kommuner, der vælger at spare klippekortet væk. Derfor vil jeg gerne opfordre kommunerne til at fortsætte klippekortordningen til plejehjemsbeboere,” sagde ministeren, og på den baggrund bad NB-Økonomi Silkeborg kommune om at fortælle sin historie.

Silkeborg, som er en af landets store kommuner, kunne fortælle os en historie om voksende udgifter til pleje af borgere, som bliver hurtigere udskrevet fra hospitalerne end før i tiden, og om et voksende antal ”tunge borgersager” – personer som kræver pleje døgnet rundt.

Invitation på vej

Den forklaring har vi sendt videre til Magnus Heunicke og spurgt, hvad hans reaktion var – om han hun bedre forstod, hvorfor kommunerne vælger at spare på ting som klippekortet.

Han svarer os blandt andet, at han gerne kommer til Silkeborg for at høre om kommunens generelle udfordringer på ældreområdet.

Her kommer han til at løbe åbne døre ind, for kommunen har allerede selv besluttet sig for at invitere ham over.

”Vi har aftalt med vores borgmester, at vi meget gerne vil invitere Magnus Heunicke til Silkeborg, så han kan få vores perspektiv på sagen,” siger Anders Kjærulff, som er direktør for sundhedsområdet i Silkeborg kommune.

Ved godt økonomi er presset

Magnus Heunicke svarer i øvrigt, at han godt er klar over, at kommunernes økonomi er under pres, men at det netop er baggrunden for, at man har aftalt med KL at løfte servicerammen.

Her er sundheds- og ældreministerens samlede svar, som vi har modtaget pr. mail, hvorfor vi ikke har haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

”Kommunerne har de seneste år været pressede på økonomien. Det er netop en af grundene til, at vi i regeringen sætter velfærden først. For vi ønsker at skabe tryghed om velfærden i kommunerne.

Med økonomiaftalen med kommunerne dækker vi det demografiske træk og sikrer samtidigt, at der lægges en bund under velfærden. I 2020 har vi løftet den kommunale serviceramme med 2,2 milliarder kroner. Samtidig må vi også huske på, at kommunerne får midlerne til klippekortsordningerne over bloktilskuddet.”

Kommunerne har således mulighed for at prioritere velfærden, og for mig er klippekortsordningerne, som er målrettet nogle af vores mest svækkede borger, netop velfærd.

Når det er sagt, kommer jeg gerne til Silkeborg Kommune for at høre om kommunens generelle udfordringer på ældreområdet.”