20 byer set med 20 forfatteres øjne

Del artiklen:

20 forfattere rejste ud, udforskede og oplevede 20 danske byer og skrev hver sin tekst, som nu kan høres på bogmessen eller læses på hvemerdanmark.dk.

Af Lene Vind, [email protected]

Tidligere i år rejste 20 danske forfattere ud til 20 danske byer. Her oplevede de byen, som om de var lokale, og på baggrund af det, skrev de nye fortællinger i forbindelse med projektet ”Hvem er Danmark?” 

Projektet slutter nu for forfatternes vedkommende med en sidste optræden på Bogforum i København 15.-17. november, men teksterne lever videre på Hvemerdanmark.dk.
Det var 20 meget forskellige forfattere, som blev sendt ud til 20 meget forskellige byer rundt i landet. Nogle forfattere skrev lyrik eller krimi, andre en romance og så var der et par stykker, som både tegnede og skrev. Fælles for dem alle var dog, at de mærkede en vis nervøsitet og kriblen i maven, da de rejste til deres udvalgte by for anden gang. Her skulle de nemlig læse deres tekst op for byens borgere.
Læseoplevelser i hele landet

Projekt ”Hvem er Danmark?” er udtænkt og skabt af Dansk Forfatterforening og er blevet til med støtte fra Nordea-Fonden. Og det har til formål at skabe ny litteratur og store læseoplevelser i hele Danmark, og skal i et samlende billede undersøge, hvem Danmark egentlig er. 
Fortællingerne har også været omdrejningspunkt for en række lokale initiativer. F.eks. har den lokale avis trykt forfatterens tekst, forfatteren har gæstet lokalbiblioteket, den lokale skole er blevet undervist i kreativ skrivning, læseforeningen har holdt guidede læsninger for lokale læsegrupper og DR producerede en række podcasts over forfatternes tekster. 
Alle 20 tekster ligger nu med tilhørende undervisningsmateriale, udarbejdet af forfatter Henrik Poulsen, på www.Hvemerdanmark.dk
Derudover har Dansk Forfatterforening udskrevet en skrivekonkurrence for elever i 7., 8. og 9. klasse landet over om deres by. De heldige vindere får en tur til København med deres klasse til Bogforum 2019 i dagen 15.-17. november.