Hvordan kunst løfter udsatte områder

Del artiklen:

Kunst skaber sammenhængskraft. I Esbjerg er et nyt projekt på programmet, når Statens Kunstfond inviterer til dialogmøde om udsatte boligområder.

Af Lene Vind, [email protected]

Oplyste lanterner vil blænde vintermørket på Stengårdsvej i Esbjerg, når projekt ”6705 + Statens Kunstfond” tager det næste skridt og beboerne kaster sig ud i nye kunstneriske kreationer.  Projektet ”6705 + Statens Kunstfond” er sat i gang for at skabe kunstoplevelser for børn og voksne på Stengårdsvej og resten af byen i samarbejde med Esbjerg Kommune. Bydelen omkring Stengårdsvej er udpeget som en ghetto og der er afsat 3,6 mio. kroner til kunstprojektet. Beboerne på Stengårdsvej har valgt tre nye teaterprojekter, der skal skabes og opføres i deres lokalområde. Og et af projekterne handler om at skabe lysende hjælpere, hvor børnene kreerer deres egne lysende lanterner. Projektet i Esbjerg er på programment, når Statens Kunstfond inviterer til dialogmøde den 6. november i Aarhus. Emnet er, hvordan kunst kan løfte udsatte boligområder, og kommunalpolitikere og andre nøglepersoner er mål for invitationen.  Program på dialogmødet

”Overalt i landet går kommuner, boligorganisationer og kulturelle aktører sammen i nye partnerskaber for at løfte lokalsamfund og udsatte boligområder. Det er et område med stor politisk bevågenhed, store udfordringer og stort potentiale. De foreløbige erfaringer viser, at det ikke er nemt. Men det lykkes alligevel at få gode eksempler på at kunst skaber stolthed, kulturel dannelse, fælles oplevelser, positive historier og kan binde byer sammen,” skriver Statens Kunstfond i invitationen. 

Programmet for dialogmødet ser således ud:

  • How can culture have a positive impact on socially deprived areas?  

Ved Rebecca Blackman, Director for Audiences & Engagement/Director lead for Creative People & Places programme, Arts Council England

  • Hvordan gøres kunst relevant for flere? 

Ved Søren Taaning, udvalgsformand i Statens Kunstfond

  • Esbjerg Kommune og Statens Kunstfonds samarbejdsprojekt Stengårdsvej 6705 +

Ved May-Britt Andrea Andersen, Kulturudvalgsformand Esbjerg Kommune og Michael Bojesen, bestyrelsesformand i Statens Kunstfond

  • Tro, håb og kunst. Kunst som politisk værktøj. Evaluering af det svenske Statens Konstråds initiativ “Konst händer”

Ved Monica Sand, kunstner og forsker

  • Fra ghetto til blandet by

Ved. Marie Stender, Seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet Man kan følge projektet i Esbjerg på Facebook og på Kunstfondens hjemmeside.