Flere og flere indvandrere kommer ind på arbejdsmarkedet

Del artiklen:
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Andelen af ikke-vestlige indvandrere, som hverken er i job eller arbejdsløse, er faldet markant siden 2015.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Højkonjunkturen har trukket flere og flere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere ind på arbejdsmarkedet; det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene fra den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik, RAS, viser, hvordan de omkring 266.000 ikke-vestlige indvandrere fortsat fungerer som buffer på et mange steder presset dansk arbejdsmarked. Gruppens beskæftigelsesfrekvens er de sidste tre år steget fra 50,3 til 56,9 procent, samtidig med at arbejdsløsheden for gruppen er steget med 0,4 procentpoint til 5,7 procent – i alt en fremgang i tilknytningen til arbejdsmarkedet på 7,0 procentpoint.

Arbejdsmarkedsdeltagelsen for personer med dansk oprindelse er også steget, men ikke nær så kraftigt, nemlig fra 81,6 til 83,3 procent.

Også de ikke-vestlige efterkommere har oplevet fremgang, men på niveau med de oprindeligt danske borgeres. Efterkommerne, som med cirka 33.000 personer udgør en langt mindre gruppe end indvandrerne, har i forvejen en erhvervsfrekvens, som ligger tæt på de oprindelige danskeres.

Sammenligner man med det seneste tiår, fremgår det, at de ikke-vestlige indvandreres erhvervsfrekvens i dag ligger næsten to procentpoint over niveauet, da den økonomiske krise satte ind i 2008.

null