Radikale vil have dab-udbud til at gå om

Del artiklen:
Jens Rohde (R) ser gerne, at udbudsrunden om en ny dab-kanal går om. Han pointerer blandt andet, at Radio- og tv-nævnet ikke har praktisk erfaring med radio eller tv.
Jens Rohde (R) ser gerne, at udbudsrunden om en ny dab-kanal går om. Han pointerer blandt andet, at Radio- og tv-nævnet ikke har praktisk erfaring med radio eller tv. - Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Udbuddet om en ny dab-kanal, som tilfaldt Radio Loud, bør gå om, mener De Radikale. Ekspert vurderer, at det kan lade sig gøre.

Af NB Medier

Udbuddet om en ny dab-kanal, som tilfaldt Radio Loud, bør gå om, mener De Radikale. Ekspert vurderer, at det kan lade sig gøre.

De Radikale mener, at udbuddet om en ny dab-kanal i Danmark, bør gå om. 

Udbuddet blev vundet af Radio Loud, men De Radikales medieordfører, Jens Rohde, mener, at processen har været så fejlbehæftet, at den bør gå om.

En af hans anker er, at Radio Loud har afleveret en ansøgning, hvori de har indhentet et tilbud på distribution gennem dab, der vil give en dækning i 83 procent af landet.

Det vil ifølge det selskab, som Radio Loud har fået tilbuddet fra, Cibicom, betyde, at Bornholm og dele af Lolland-Falster ikke vil kunne få dab-signal fra den nye kanal.

Da udbuddet lød på en landsdækkende kanal, mener Jens Rohde, at Radio- og tv-nævnet, som har afgjort udbuddet, har lavet en upassende fortolkning af ordet “landsdækkende”.

Radio Loud har selv torsdag forsikret om, at de vil forsøge at forhandle en bredere dækning på plads.

Politikerne har selv fundet pengene

Derudover er Jens Rohde utilfreds med, at økonomien i de tre forslag har haft så stor en påvirkning på udbuddets resultat.

– Jeg vil understrege, at det er os (politikerne, red.), der har besluttet økonomien. Jeg har selv været med til at finde pengene. Det er ikke nævnet, der skal beslutte, hvad det er for en økonomi, der skal lægges til grund, siger han.

Derudover undrer han sig over nævnets vurderinger i forhold til kvaliteten af programmernes indhold. Han mener, at nævnets medlemmer har manglet kompetencer til at vurdere buddenes nyheds- og aktualitetsafdelinger.

– Der er ikke nogen, der har praktisk erfaring med radio eller tv. Men det kan man jo ikke laste nævnet. Det kan man laste kulturministeren, siger han.

Nævnets formand, Caroline Heide-Jørgensen, har til fagbladet Journalisten oplyst, at hun ikke vil svare på spørgsmål om afgørelsen. Det er fast praksis, og den afviger hun ikke fra, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Til Ritzau oplyser Slots- og Kulturstyrelsen, at det ikke er muligt at klage over Radio- og tv-nævnets afgørelser.

Ekspert: Udbuddet kan gå om

Men Kulturministeriet kan uden større besvær lade udbuddet om den nye dab-kanal gå om. Det kræver blot en saglig begrundelse.

Det siger lektor Carina Risvig Hamer fra Syddansk Universitet, der er ekspert i udbudsret, til Politiken.

– Hvert fjerde udbud går om, så det kan man godt. Mig bekendt er dab-udbuddet ikke omfattet af EU’s udbudsregler.

– Dermed kan Kulturministeriet lade udbuddet gå om, hvis de har en saglig grund – og der skal sådan set ikke så meget til. Det kan være nok, at den parlamentariske situation har ændret sig, siger hun.

Carina Risvig Hamer vurderer, at problemet med dækningsgraden kan udgøre en saglig begrundelse, hvis der er tale om et såkaldt ’mindstekrav’.

– Et brudt mindstekrav kan betyde, at man kan blive afvist fra at vinde kontrakten.

– I den her sag beror det så på en fortolkning af, hvad ’landsdækkende’ har betydet. Det kan være et sagligt argument, siger hun til Politiken.

jornns / ritzau /