Kommuner styrer direkte mod skattebøde på 50 kroner pr. indbygger

Del artiklen:
Det lykkedes ikke landets borgmestre at finde en løsning på en truende bøde til alle kommuner på cirka 50 kroner på indbygger på grund af stigende kommuneskatter i strid med økonomiaftalen.
Det lykkedes ikke landets borgmestre at finde en løsning på en truende bøde til alle kommuner på cirka 50 kroner på indbygger på grund af stigende kommuneskatter i strid med økonomiaftalen.

Det lykkedes ikke borgmestrene at finde en løsning på truende skattestigninger i kommunerne, som vil udløse samlede bøder til kommunerne på cirka 289 millioner kroner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne styrer direkte mod at bryde aftalen med regeringen om, at de samlede kommunale skatter ikke må stige i 2020. Det bekræfter flere kilder med indsigt i forløbet af et møde mellem borgmestrene i sidste uge.

Dermed er der en frygt for, at alle kommunerne bliver pålagt en bøde på cirka 289 millioner kroner fra staten svarende til cirka 50 kroner pr. indbygger – eller knapt tre millioner kroner for en gennemsnitskommune.

Bøden fra staten rammer alle kommuner som en såkaldt kollektiv sanktion, fordi alle 11 kommuner, der ønsker at hæve skatten, er fritaget for individuelle sanktioner, fordi de enten har fået en særlig tilladelse fra Social- og Indenrigsministeriet eller har såkaldt frit lejde, fordi de tidligere har sænket skatten.

Vrede og pres på Odense

Ifølge flere borgmestre var der betydelig vrede fra de kommuner, som ikke hæver skatten, men som alligevel skal være med til at betale bøden. Vreden var særligt rettet mod Odense Kommune, der vi bruge de ekstra skatteindtægter til at hæve velfærden samtidig med at nogle af de kommuner, som skal betale bøden, bliver nødt til at spare.

Samtidig var der frustration over, at en række kommuner med store kassebeholdninger, som eksempelvis Taarnby og København, ikke vil sænke skatten og dermed sikre overholdelsen af aftalen med regeringen.

Hovedargumentet fra de velhavende kommuner mod at sænke skatten var ifølge flere deltagere usikkerheden om effekten af den kommende udligningsreform.

Det får nu Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til at opfordre KL til at bede finansminister Nicolaj Wammen (S) om at suspendere bødesystemet på skatteområdet i 2020.

“KL bør gå til finansministeren og sige, at det er gordisk knude, fordi ingen vil sætte skatten ned, selvom der er kommuner der godt kunne, fordi der er usikkerhed om effekten af en udligningsreform,” siger han.

Læs hele artiklen på NB-Økonomi

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her