Usynlig udgift skal med i de kommunale budgetter

Del artiklen:

Kommunerne får 41,6 mio. kr. årligt for en række opgaver vedrørende vores fælles nationale bibliotekskatalog, derfor er den en del af de kommunale budgetforhandlinger lige nu.

Af Lene Vind, [email protected]

Det er en nødvendig opgave og muligvis er den ikke særlig sexet, men det er efter Danmarks Biblioteksforenings formand Steen Bording Andersens mening, en meget vigtig opgave, som kommunerne skal være opmærksomme at få med i budgetterne lige nu. 

Fra 1. januar 2020 overtager kommunerne ansvaret fra staten for en række opgaver vedrørende vores fælles nationale bibliotekskatalog. Det blev vedtaget med Lov af ændring af lov om biblioteksvirksomhed i april 2019. 

Ændringen betyder, at opgaven med ajourføringen af nationalbibliografien og andre opgaver nu overgår fra staten til kommunerne. Kommunerne får 41,6 mio. kroner årligt fra staten i bloktilskud for at udføre opgaven og derfor hører den naturligt til i de kommunale budgetforhandlinger.

”Jeg tror, at der sikkert er mange, som ikke helt er opmærksomme på ændringen,” siger Steen Bording Andersen (A), som også er kulturudvalgsformand i Aarhus Kommune. Her er man netop færdig med budgettet.

Han pointerer, at det er vigtigt at kommunerne ikke misser at få opgaven på budgettet, for det er en opgave, som simpelthen skal dækkes. Og får man den ikke med, skal man selv betale udgiften sidenhen.

”Vi har skrevet rundt til kommunerne og til kulturudvalgsformændene og de faglige medarbejdere, for at gøre dem opmærksomme på opgaven”, siger Steen Bording Andersen.

Han er helt klar på, at den opgave, som bibliotekerne skal udføre, ikke er særlig synlig og deraf opstår risikoen for, at den ikke kommer med i budgetterne. Men hvis en kommune ikke får posten med i budgettet og selv skal betale for arbejdet, kommer man til at skulle spare andre steder, og det bliver efter formandens udsagn ikke let, for det skulle nødigt gå ud over f.eks. indsatser for at øge børnenes læselyst.

KL har udgivet en budgetvejledning med information om ændring af biblioteksloven. Den kan hentes her.